KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Pogled u industrijsku zonu Vrtlište

15.10.2016. - Često se piše i objavi neka fotka sa industrijske zone Vrtlište. Tragom tih škrtih i nepotpunih informacija, ušli smo jedan dan u ovu zonu, sa željom da i mi i naši čitaoci vide šta se tamo radi. Istina nismo mogli naći odgovorne sagovornike-vlasnike jer smo došli nenajavljeno, ali smo se uvjerili da ovdje živi industrijski život i da će iz dana u dan biti sve življi i bolji

Prošetali smo jedan dan kroz industrijsku zonu Vrtlište, tek da predstavimo ovaj poslovni centar iz njegove unutrašnjosti. Vidjeli smo da u zonu dolazi veliki broj automobila, kojima zaposleni radnici stižu na posao. Vidjeli smo uređene asfaltirane komunikacije, na kojima se odvija saobraćaj, uglavnom u funkciji gradnje novih objekata i transporta proizvoda koji su ovdje uskladišteni. Vidjeli smo, dijelove zone u kojima tek treba graditi, ali ono što je izgrađeno i već u funkciji djeluje puno, puno bolje u odnosu na ledinu koja je ovdje pripremana za industrijsku zonu prije četiri godine.

vr_automobiliAutomobili u Industrijskoj zoni Vrtlište kojima zaposleni dolaze na posao

Izgrađeni objekti

Četiri poveće parcele u Industrijskoj zoni Vrtlište imaju potpuno izgrađene objekte. U njima se već odvijaju planirane djelatnosti ili će se uskoro početi obavljati. Završeni objekti su Mehaničarska radionica, sa administrativno – upravninm dijelom te interna benzinska pumpa kakanjskog Trgošpeda.Ovdje rade majstori mehaničari i brinu o velikom voznom parku Trgošpeda.

Elektrovar d.o.o. Kakanj, ovdje je izgradio Pogon za proizvodnju i preradu čeličnih konstrukcija sa ostalim pratećim sadržajima, a redovno i povremeno zapošljava, kako ovdje tako na terenskim polovima oko stotinu radnika.

vr_upotrebaU krugu firme EU eksploziv

Firma EU - Explosive d.o.o. Zenica u ovoj zoni je izgradila višenamjenski skladišni prostor sa pratećim sadržajima. Svakodnevno ovdje stiže i odavadje se odvozi na različita mjesta roba neophodna za rad u kamenolomima, kopovima, rudnicima, tunelima...

Još jedan od izgrađenih objekata, koji veoma brzo treba početi sa radom je impresivna zgrada firme Delta petrol d.o.o. Kakanj, a u kojoj će se obavljati uslužna djelatnost kalibracija mjerila protoka naftnih derivata u naftnoj industriji.

vr_deltaImpresivno djeluje objekat Delta Petrola

Objekati u izgradnji i u pripremi izgradnje

Na dan naše posjete posebno je bilo živo na gradilištu jedne od parcela industrijske zobne gdje firma Euro-group d.o.o. Kakanj gradi budući proizvodno skladišni prostor.

Pribavljanje dozvola za gradnju na dijelovima ove Industrijske zone obavlaju trenutno dvije kompanije. To je Beged d.o.o. Kakanj, koji će ovdje graditi objekte uslužne djelatnosti i to trgovinske usluge, zatim usluge posredovanja, zastupanja, komisiona, transporta i trgovine. Investitar, Edin Begovac nam je u jednom ranijem razgovoru saopštio kako će ovdje biti lociran najmoderniji servis u ovom dijelu Balkana za jednu poznatu evropsku kuću iz industriuje za proizvodnju kamiona.

vr_dozvolaČeka se dokumentacija potrebna za početak gradnje

Centrotrans -eurolines d.d. Sarajevo je također u fazi pribavljanja dozvole za gradnju savremenog radioničkog prostora.

Zaključujemo, da koliko god je osporavana i odobravano, koliko god je ocjenjivana kao lokacijski loše pozicionirana i koliko god su pesimisti različitih profila sumnjali u industrijski život ove zone, nisu bili u pravu. Zona očigledno živi svoj biznis život, a tek je jedna polovina počela da radi nekim početnim kapacitetima. Nije bilo lako do ovog nivoa doći. Međutim upornost i veliko uvjerenje općinske administracije u Kaknju, da će investitrori prepoznati sve povoljnosti koje pruža Općina Kakanj, ipak je rezultirala punim pogotkom.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u