KakanjLive | Četvrtak, 09.07.2020. godine

Poginuli borci Trećeg u srcima saboraca su besmrtni

21.06.2019. - Obilježen je 21. juni - Dan sjećanja na kakanjske šehide semizovačkog ratišta. Saborci su posjetili mezar komandanta Bataljona, a zatim i spomenik na Semizovačkoj cesti

Polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjima, te vjerskim programom danas je na spomen-obilježju u mjestu Ljubina, u blizini Semizovca, obilježen 21. juni – Dan sjećanja na 13 šehida Trećeg manevarskog bataljona Kakanj koji su živote za slobodu dali u drugoj polovini juna 1995. godine na semizovačkom ratištu u operaciji deblokade Sarajeva.

mezarPrije polaska u Semizovac borci i starješine Trećeg manevarskog bataljona  posjetili su mezar svog ratnog komandanta Elvedina Šehagića.

012O velikoj žrtvi poginulih boraca Trećeg manevarskog bataljona i o simbolici spomenika poginulim borcima u Semizovcu općinski načelnik Aldin Šljivo je rekao:

- Bili su to mladi ljudi, ali su svojim razmišljanjem, shvatanjima i patriotizmom bili daleko ispred svojih mladih godinaSemizovačka cesta budi bolne uspomene na očeve, braću, prijatelje i poznanike čiji je život okončan na ovom prostoru dok su nosili baklju slobode prema opkoljenom i napaćenom Sarajevu.Ovaj spomenik u Semizovcu je simbol jedne velike borbe za državu Bosnu i Hercegovinu, za slobodu njenog glavnog grada i spas ugnjetavanih ljudi u opkoljenom Sarajevu.

mevlesemzOvom prilikom i jedan od starješina u Trećem manevarskom bataljonu, Mevludin Delibašić između ostaloga je rekao:
- Ovoga puta nećemo pominjati ni naše bitke, ni ratni put Trećeg manevarskog bataljona, nećemo govoriti o akciji koju smo odrađivali, ovdje, na Semizovačkoj cesti. O tome smo sve rekli. O našem ratnom putu, mi, koji ovdje dolazimo svake godine, sve znamo... Međutim, mi sa našim poginulim saborcimo nismo samo ovaj dan. Često pominjemo njihova imena i često pričamo o događajima iz rata koje smo zajednički proživjeli i u kojima smo zajedno učestvovali. Ostale su uspomene. Ostala su njihova djela i ostale su njihove riječi kojih se često sjetimo. Na taj način Enez, Pašo, Haris, Faik, Selver, Nusret, Husein, Zijad, Hasan, Nedžad, Nijaz, Denis i Vahidin žive. Žive u sjećanjima i pričama saboraca. Oni su živi u svakoj našoj misli, u svakoj našoj dovi. Znam da ih nezaboravljamo i danas po ko zna koji put svjedočimo da su u našim srcima besmrtni.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u