KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Podaci o kvalitetu vode Instituta za zdravlje

27.07.2017. - Analize za juni pokazale da je mikrobiološki i fiziko hemijski voda za piće iz gradskog vodovoda u Kaknju ispravna, dok jeznačajn broj uzoraka vode za piće iz lokalnih vodnih objekata neispravan

institutzdravlje
Služba za zdravstvenu ekoligiju i higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zeničko-dobojskog kantona objavila je podatke o zdravstvenoj ispravnosti namirnica, vodem objekata i komunalne higijene za juni 2017. godine. Bilten je objavljen 21. jula, a interpretaciju i analizu podataka, potpisuje prof.dr.sc. Smajil Durmišević.

U mjesecu junu za područje Ze-do kantona, na osnovu analiza Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, zdravstveno neispravnih uzoraka na mikrobiološku analizu je bilo 5,2 posto, što predstavlja poboljšanje stanja mikrobiološke ispravnosti namirnica u odnosu na prošli mjesec.

Pozitivnih briseva iz područja higijene je bilo 3,86 posto što je znak poboljšanja sanitacije i higijene usluživanja u objektima.

Detaljnije prenosimo konstatacije navedene o mikrobiološkoj i fiziko-hemijskoj analizi vode.

Mikrobiološka analiza vode

Zdravstveno neispravnih uzoraka vode za piće na mikrobiološku analizu iz gradskih vodovoda bilo je tri posto i to u Olovu, Zavidovićima i Tešnju. To je poboljšanje stanja mikrobiološke ispravnosti vode u ovim gradskim vodovodima u odnosu na prošli mjesec.Iz Kaknja su analizirana tri uzorka i svi su bili ispravni.
Iz ostalih vodnih objekata na području Kantona bilo je 68,6 posto mikrobiološki neispravnih uzoraka što predstavlja blago pogoršanje stanja mikrobiološkog kvaliteta vode iz lokalnih vodnih objekata u odnosu na prošli mjesec. Analizirano je 68 uzoraka iz lokalnih vodnih objekata Kaknja, od čega je 56 bilo neispravnih ili 82 posto.
Prisutan je trend značajnog variranja mikrobiološke ispravnosti vode iz lokalnih vodnih objekata, u skladu sa stanjem okoliša, vodnih objekata i meteorološke situacije.

Fiziko-hemijska analiza vode

Neispravnih uzoraka vode za piće na fiziko hemijsku analizu bilo je 3,3 posto i to u Brezi i Zavidovićima, što predstavlja poboljšanje stanja hemijskog kvaliteta vode u gradskim vodovodima u odnosu na prošli mjesec. Iz Kaknja su analizirana dva uzorka i oba su bila ispravna.
Neispravnih uzoraka vode za piće na fiziko-hemijsku analizu iz drugih vodnih objekata bilo je 18,6 posto što predstavlja poboljšanje stanja u odnosu na prošli mjesec. Sa područja Kaknja analizirano je 67 uzoraka, od čega je 14 bilo neispravnih ili 21 odsto.

kvalitetvode

                                               Tabelarni pregled po općinama u Zeničko-dobojskom kantonu

Prisutan je trend promjenjljivog hemijskog kvaliteta vode za piće iz lokalnih vodnih objekata, shodno stepenu zagađenosti okoliša na slivnim područjima, sanitarno tehničkom stanju vodnih objekata, meteo uslovima i nedovoljnoj kontroli kvaliteta vode za piće i preporučuje se urgentno uvezivanje nadzora u sistem.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u