KakanjLive | Nedjelja, 17.01.2021. godine

Pod zdravstvenim nadzorom 127 osoba

03.05.2020. - Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obavještava javnost da na području općine Kakanj nema novootkrivenih slučajeva zaraze novim korona virusom

UlazuDomZderavlja
Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obavještava javnost da na području općine Kakanj nema novootkrivenih slučajeva zaraze novim korona virusom. Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 127 osoba gdje im se kontinuirano prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja, a 815 osoba je završilo sa prvih 14 dana samoizolacije i njima su u Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj data jasna uputstva i savjeti kojih su obavezni pridržavati se u narednom periodu.

Obzirom da nije došlo do revidiranja i popuštanja mnogih preventivnih mjera kojima se želi spriječiti COVID-19, apelujemo na naše sugrađane da se pridržavaju svih preventivnih mjera, a prije svega da: izbjegavaju nepotrebna okupljanja, vode brigu o ličnoj higijeni (pranje i dezinfekcija ruku, održavanje higijene prostora u kojem žive), izbjegavaju socijalne kontakte, paze da razmak između sagovornika bude minimalno 1,5m, koriste ličnu zaštitnu opremu-maske i rukavice, a pogotovo ako kišu ili kašlju, te da prilikom kihanja i kašljanja to čine u maramice koje će odmah odložiti u otpad, ne izlaze iz svojih domova osim ako zaista imaju neku neodložnu potrebu.

Podsjećamo javnost da pandemija nije završena i da smo svi obavezni pridržavati se svih preventivnih mjera kako bismo zaštitili lično i kolektivno zdravlje. U kontekstu iskazanog, podsjećamo sve korisnike zdravstvene zaštite, koji svoje pravo ostvaruju u JU „Dom zdravlja“ Kakanj da im je obaveza da se telefonskim putem naručuju u svojim ambulantama porodične medicine gdje nikome neće biti uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu. Na ovaj način lakše je i zdravstvenim radnicima i pacijentima i veća je sigurnost za sprečavanje nastanka COVID-19, te će pacijenti dobiti termine za preglede, terapiju, uputnice, jasne upute i savjete kako postupati i kako najbrže i najsigurnije dobiti zdravstvenu uslugu. Svi oni koji ne poštuju ovu mjeru i dolaze nenaručeni u ambulante, a pri tome nisu hitni slučajevi, prave bespotrebne gužve i dodatno omogućavaju pojavu infekcije novim korona virusom.

Primjetno je da je tokom prvomajskih praznika povećan dolazak naših sugrađana iz inostranstva, te ih molimo da se OBAVEZNO jave putem telefona i da izvrše registraciju na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne informacije i instukcije o daljnjem postupanju. Apelujemo na naše sugrađane da, bez imalo ustručavanja, anonimno prijave, na navedene brojeve telefona, sva ona lica koja su boravila u inostranstvu a nisu ispoštovali svoju obavezu javljanja u Higijensko epidemiološku službu JU „Dom zdravlja“ Kakanj, te da izbjegavaju kontakte sa njima, jer takva lica nemaju provjerenu epidemilošku anamnezu i kao takvi predstavljaju mogući izvor infekcije.

Dom zdravlja Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u