KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Počelo ovogodišnje ekonomsko osnaživanje žena

23.04.2018. - UŽOK počeo sa edukacijom krojenja, šivenja, pletenja, tkanja i izrade dekupaža. Prijavljene 45 polaznica koje će u naredna četiri mjeseca proći planiranu obuku

Udruženje žena općine Kakanj (UŽOK) od 16. aprila ove godine počelo je realizirati edukaciju nezaposlenih žena kroz programski zadataka iz Plana rada za 2018. godinu: „Ekonomsko osnaživanja žena kroz obuku krojenja, šivenja, tkanja, pletenja i izrade dekupaža na predmetima“.

Obuka će se odvijati naredna četiri mjeseca u dvije grupe od po 20 polaznica. Već sada je projavljeno njih 45. To govori o povećanom interesu u odnoisu na plan, međutim sve prijavljene žene će proći predviđenu obuku.

Ovogodišnji ciklus ekonomskog osnaživanja žena nastavak kontinuitet je realizacije projekta iz 2017 godine, kada je osposobljavanje za krojenje, šivenje i takanje obavljano u Kraljevoj Sutjesci. Tada je edukaciju prošlo 60 žena u tri grupe po 20. U ovogodišnjoj edukaciji projekat je proširen na pletenje i izradu dekupaža na predmetima.
Prvog dana edukacije održano je prigodno druženje. Polaznice su se međusobno upoznavale, a voditeljica projekta Edina Lukić svima je pojasnila šta će učiti i raditi tokom naredna četiri mjeseca.

Prisutne je pozdravila i predsjednica UŽOK-a Dinka Tepić.

Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbjeđuje Općina Kakanj uz veliko razumijevanje i podršku općinskog načelnika Nermina Mandre. U ime glavnog pokrovitelja projekta, polaznicama se obratio Mirza Fazlić, pomoćnik općinskog načelnika za privredu, urebanizam i zaštitu okoline. Između ostaloga rekao je: „Ovo je projekat kojeg Općina Kakanj vrlo rado podržava, jer njegova realizacija donosi i očekivane efekte. Nezaposlena lica zaista budu struno osposobljena i poslije imaju mogućnost da se zaposle, da rade samostalno za potrebe porodice ili da iskoriste povoljnosti koje daje Općina Kakanj za pokretanje vlastitog posla.“

Svaki radni dan, obuka se odvija u prostorima firme Willona.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u