KakanjLive | Srijeda, 12.05.2021. godine

Počela realizacije projekta Teen biblioteka

18.10.2018. - Teen biblioteka je projekat koji će trajati dva mjeseca, a obuhvatiće 60 učenika koji će aktivno učestvovati u čitanju knjiga i popularizaciji čitanja

SAM_0261
JU „ Gradska biblioteka“ Kakanj, u srijedu 17. oktobra, počela je realizaciju projekta TEEN BIBLIOTEKA. Prema projektnim aktivnostima kakanjski tinejdžeri koji budu aktivno sudjelovali u realizaciji projekta čitat će naslove iz književnosti odabrane upravo za njih. Poslije čitanja oni će razgovarati sa većim brojem svojih vršnjaka o problematici koju knjiga tematizira. To će raditi na posebno organiziranim programima u biblioteci i školi. Knjige Skroz istiniti dnevnik jednog Indijanca na pola radnog vremena, Semi – dijete koje je preživjelo Holokaust, Ne govori mi dok te prekidam, Furam feminizam i Muha na času lektire su odabrali i nabavili kakanjski bibliotekari koji su za jednog od promotora projekta i popularizaciju čitanja među mladim ljudima pozvali i profesora sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu Nenada Veličkovića, koji je ovom prilikom rekao:

SAM_0265

- Meni je drago i važno da sam pozvan iz Gradske biblioteke Kakanj i da imam priliku osnovcima i srednjoškolcima u Kaknju reći - Zašto mislim da je čitanje važno? Mi kao vrsta još nismo našli bolji način za podsticanje mašte, a maštom razvijamo empatiju, a preko empatije više nivoe ljudskosti. I zato je između ostaloga važno čitanje. Nadam se kada mladi čuju i pročitaju odabrane knjige da će pročitati i Doživljaje barona Minhauzena, Čehovljeve Priče za djecu, zatim dosta koristan priručnik Teorije književnosti za osnovne i srednje škole, gdje se nalaze objašnjenja nekih književnih termina na dosta pristupačan način, također djela namjenjena mladima, a koja se nalaze u Gradskoj biblioteci u Kaknju. Ostvareni cilj i rezultat ovog projekta bio bio kada bi se više nastavnika i roditelja uključilo u proces čitanja i biranja knjiga.

SAM_0264

Direktor Gradske biblioteke, Senad Čišija, kaže da je ovaj projekat kontinuitet iz prošle godine:
- Ovo je nastavak projekta Omladinska biblioteka, kojeg smo sa velikim uspjehom i ostvarenim rezultatima realizirali u 2017. godini. Upravo ti uspjesi, zainteresiranost učesnika za projekt i njihova motivacija za rad na radionicama opredijelili su nas da nastavimo sa projektnim aktivnostima. Ovaj put dobnu granicu za učesnike – ciljnu skupinu spustili smo malo niže i okrećemo se tinejdžerima.

Postoji veliki broj knjiga koje mogu pomoći tinejdžerima u njihovom odrastanju i nastojanju da otkriju svijet oko sebe. Zato su ciljevi ovog projekta: razvoj sposobnosti usmenog i pismenog izricanja vlastitih misli; razvoj logičkog i kritičkog mišljenja i mašte; razvoj sposobnosti fokusiranja i koncentracije; sticanje znanja i uzora te razvoj empatije i sposobnosti razumijevanja drugih ljudi.

Projekat će biti realiziran organizacijom šest tinejdžerskih timova po deset članova i svi će imati nastavnike – mentore sa po dva asistenta. Biće priređeno šest multimedijalnih programa, radionca za rad na književnom djelu, medijska promocija nabavljenih knjiga i podsticanje tinejdžera na čitanje. Projektom je obuhvaćeno 60 učenika i 300 posjetioca.

A.Z. /KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u