KakanjLive | Nedjelja, 29.11.2020. godine

Planinari na Bočici obilježili dva jubileja

08.09.2018. - Skoro 200 planinara iz 15 planinarskih društava, u subotu i nedjalju obilježili 60 godina od osnivanja Planinarskog društva Bobovac i 30 godina od otvaranja planinarskog doma Bočica. Na otvaranju bilo svečano i spontano uz pozdravne riječi domaćina, gosta i načelnika općine Kakanj Nermina Mandre

Obilježavanje jubileja počelo je jutarnjim aktivnostima, u subotu, kada su dvije velike mješovite grupe krenule na dvije kakanjske, jubilarne planinarske staze. Prva i veće grupa planinara iz desetak društava, obilježila je jubileje prolazeći stazu od Kraljeve Sutjeske, preko kraljevskog Bobovca, Kopijara, Nažbilja i Lipnice do Bočice. Druga mješovita planinarska grupa obišla je stazu Bočica-Gradina-Bočica. Sa Gradine se uživali u pogledu na dolinu Zgošće i Kaknja.

Tokom  prvih poslijepodnevnih sati svi prisutni su odmarali u prirodnom i lijepo uređenom prostoru u i oko planinarskog doma Bočica. Poslužen je i tradicionalni ručak – pasulj na planinarski način.

Nešto iza petnaest sati, uslijedilo je otvaranje dvodnevne manifestacije. Poslije intoniranja himne BiH,  odata je počast, minutom šutnje i molitvama svih prisutnih za sve poginule i umrle planinare. Onda je  dobrodošlicu planinarkama i planinarima poželio predsjednik Skupštine PD Bobovac Kakaknj mr.sci. Dino Tica. Podsjetio je na značajne datume i događaje iz bogate prošlosti Društva.

sinanSinan Gluhić, pozdravne i čestitarske riječi u ime Saveza planinara Federacije BiH

Sve prisutne u ime Saveza planinara Federacije BiH pozdravio je Sinan Gluhić, koji je inače i predsjednik Planinarskog društva „Čolan“ iz Zenice. Sve prisutne pozdravio je i Filip Balić u ime Hrvatskog planinarskog društva „Malačka“ iz Kaštel Starog (Dalmacija-Republika Hrvatska). Domaćinima  je uručio domaće proizvode iz Kaštela maslinovo ulje i inćune.

nerminbocicaNermin Mandra, između ostaloga, pohvalio aktivitet i rezultate kakanjskih planinara

Načelnik općine Kakaknj, Nermin Mandra subotnje poslijepodne, proveo je  i sa planinarima koji su se okupili na Bočici. Na poziv domaćina otvorio je ovo  dvodnevno druženje  planinara iz 15 društava, koji su stigli iz  Zenice, Lukavca, Srebrenika, Sarajeva, Kaštel Starog,  Kladnja, Tuzle... Pri  tome je  istako da je, već godinama,  i sam  član kakanjskog planinarskog društva.

filipiticaFilip Balić iz HPD "Malačka" čestita jubileje predsjedniku Skupštine PD Bobovac, mr. Dini Tica

Nakon otvranja manifestacije uslijedila su sportska nadmetanja u: mini nogometu, odbojci za žene i muške, šahu, ronjenju u bazenu, skoku u dalj, preciznom šutiranju i bacanju kamena sa ramena.

U večernjim satima, programski sadržaji su: prezentacije i predavanja te planinarsko sijelo. Za nedjelju je planirana Kotlićijada, podjela zahvalnica  društvima, zatvaranje manifestacije i ispraćaj gostiju.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u