KakanjLive | Utorak, 02.06.2020. godine

Planinari-Iz Kraljeve Sutjeske do Bobovca

11.03.2019. - U organizaciji sarajevskog planinarskog društva

nabobovcu
Iz Kraljeve Sutjeske gdje su obišli crkvu koja posjeduje najstarije orgulje u BiH i muzej franjevačkog samostana razgledavši vrijedne religijske i etnografske eksponate te biblioteku s primjercima koji spadaju u najstarije štampane knjiga u svijetu, planinari su započeli pješačenje koritom rijeke Bukovice prema Bobovcu.
Uz kratke pauze i mjestimično nešto teže kretanje, jer je dio planinarske staze poplavljen nabujalom Bukovicom, pa su se planinari kretali iznad staze što je zahtijevalo i malo alpinističke spretnosti, koju su za one manje iskusne nadomjestili svojom pomoći, instrukcijama i budnim promatranjem vodiči Zijad Zimić i Edin Hadžić uz asistenciju Hasne Smječanin te drugih spretnih članova PD Energoinvest, svi učesnici pohoda su uspješno stigli na Bobovac.
Kraći odmor bio je posebno ugodan u ozračju "usnulog Bobovca" koji kao i Kraljeva Sutjeska svjedoče višestoljetnu povijest BiH. Brojna artefakta izložena u samostanskom muzeju, te jedna od najstarijih džamija na Balkanu , za koju muslimanska tradicija kaže da ju je u Kraljevoj Sutjesci sagradio sultan Mehmed II el-Fatih 1463. godine prilikom pohoda na Bosnu i osvajanja Bobovca, te arhitektonski izvanredno osmišljena porodična kuća Ive Duspera sagrađena u 19. stoljeću, na malom prostoru svjedoče o stoljećima kraljeva, vladara, raznih osvajača, ratova, napada, oslobađanja i trajanja BiH, od "Kulina bana do današnjih dana".
U sumrak čaršija s ćepencima, tek pokoji osvijetljeni samostanski prozor i huk rječice Trstionice bili su poseban štih na kraju petosatnog pješačenja.
Iako spomenička, istoriografska i brojna druga svjedočanstva, materijalna i kulturna baština govore o stoljećima opstojnosti BiH, svaki ponovni dolazak i susretanje sa kulturno-povijesnim lokalitetima kakvi su Kraljeva Sutjeska i Bobovac posjetioce na ostavljaju ravnodušnim. Zato je subotnji planinarski pohod u ozračju srednjovjekovnih povijesnih simbola bio još posebniji.

Klix/Fena

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u