KakanjLive | Četvrtak, 03.12.2020. godine

Plaća sutra do kraja dana

12.07.2016. - Druga smjena u Rudniku Kakanj radit će normalno, postignut dogovor o isplati plaće sutra do kraja radnog dana

krajstrajka

Pošto je dogovoreno da će plaća za mjesec maj radnicima Rudnika Kakanj biti isplaćena sutra do kraja dana, prekinuta je obustava rada i od druge smjene slijedi  redovan rad u svim organizacionim cjelinama Rudnika Kakanj.

- Danas oko 13,30 sati Sindikat i radnici Rudnika su dobili uvjeravanja da će sutra biti isplaćena plaća za mjesec maj. Uvjerenja su čvrsta da će to biti sutra do 15,00 sati. Ako se to ne dogodi radnici su demonstartivno poručili da će se ponovo okupiti. Naša je dužnost i obaveza da te aktivnosti vodimo i kanališemo. Pozvali smo učesnike štrajka da se dostojanstveno i mirno raziđu, a pozvali smo i radnike druge i treće smjene da nastave sa redovnim radom, kako ne bi smo pravili štete i kako bi smo obezbjedili plate za naredni period. Imali smo informacije da će biti određenih sankcionisanja prema učesnicima štrajka. Sindikat se tome oštro suprotstavio. Imamo čvrsta obećanja da nikakvih sankcija neće biti prema učesnicima štrajka i prema sindikalnim aktivistima, rekao je predsjednik Rudničkog odbora Sinikata, Nezir Begić.

Direktor Rudnika Kasim Alajbegović:

- U toku dana smo imali obustavu rada u prvoj smjeni. Imamo informaciju da će sutra prijepodne biti rješen problem blokade računa i da ćemo moći isplatiti plaću. To smo radnicima saopštili i pozvali ih da u drugoj smjeni nastave proizvodnju. Očekujemo redovan rad u nastavku dana i da sutra do 15,00 izvršimo isplatu plaće koja kasni par dana. Mislim da će nadležne institucije za naredna tri mjeseca donijeti odgovarajuće rješenje tako da rudnici, a i zaposlerni u Rudniku unaprijed znaju šta su im obaveze i kako će ih izvršavati. Šta će to konkretno biti znaćemo sutra. Zaposlenici koji su danas učestvovali u štrajku imat će dnevnicu i prema njima nećemo poduzimati nikakve sankcije. Saopštili smo to i radnicima koji su poslije toga  prekinuli obustavu rada.  

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u