KakanjLive | Nedjelja, 31.05.2020. godine

Pionokio i Fejzbukovci za kraj pozorišne sezone

27.05.2016. - Dramski studio premijerno će izvesti Pinokia, a u koprodukciji ustanova kuture Kaknja i Zenice biće izvedena i predstava"Fejzbukovci, (De)generacija"

press_pinokioBajramović, Mijatović i Šljivo govorili o predstavama

Škola glume, Dramskog studija Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj, pozorišnu sezonu završava premijerom predstave “Pinokio” saopšteno je danas na Press-u Javme ustanove Kulturno sportski centar Kakanj, kojem su prisustvovali, direktor Aldin Šljivo, reditelj Miroljub Mijatović i glumac Mirza Bajramović.

Pinokio

Premijera “Pinokija” je 30.05.2016. godine u velikoj sali Doma kulture sa početkom u 19,30 sati.

Režiju potpisuje: Miroljub Mijatović, asistent režije Mirza Bajramović, a u predstavi igraju, polaznici: Ines Delibašić, Ena Delibašić, Saša Vasiljević, Irma Numanović, Hana Bjelopoljak, Edna Brkić, Emin Brkić, Emina Čaluk, Ajla Cvrljo, Ena Sikira, Elma Kubura, Merima Mušija, Melika Haračić, Hamza Šišić, Amer Javoraš, Merjem Kulović, Lejla Rajkić, Dani Hrgota, Armin Šolbić, Ilda Sarač, Majra Čatić i predavač na Školi glume, Mirza Bajramović.

Fejzbukovci, (De)generacija

Performans za djecu i mlade s elementima plesnog teatra i koreodrame "Fejzbukovci, (De)generacija", rađen po ideji i režiji Miroljuba Mijatovića te koreografiji Emine Stojšić i Semira Šerića, na velikoj sceni Doma kulture biće odigran u srijedu 1. juna.

Ova predstava bit će izvedena povodom obilježavanja 65. godišnjice postojanja Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica, te u čast 260 godina od rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Nastala je u koprodukciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica, 21. Međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće, Kulturno-sportskog centra Kakanj, Baletnog studija Ars i Plesno-modnog studija Shadows, te u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Riječ je o komadu čija tematika govori o međuvršnjačkom nasilju, te se njome pokušava skrenuti pažnja i na sve više prisutne pojave nasilja u bh. društvu i svakodnevnici, kao i na pojave zlostavljanja djece i mladih u virtuelnom svijetu internetskih socijalnih mreža.

Neki od razloga, zašto su nastali "Fejzbukovci" su život mladih ljudi u digitalnom dobu koje je lišeno nekih izuzetno vrijednih ljudskih osobina, pa između ostalog i empatije. Tu je i problematika nepoznavanja drugog, jer je drugi u digitaliziranom svijetu samo fotografija ili korisničko ime koje se pojavljuje na društvenim mrežama u kojima mladi praktično žive i ostvaruju većinu svoje komunikacije i socijalizacije.

U predstavi igraju profesionalni glumci Selma Ćosić, Mirza Bajramović i Zlatan Školjić, te članovi Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica i Škole glume iz Kaknja.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Ena Begičević. Izbor muzike su uradili Emina Stojšić, Semir Šerić i Miroljub Mijatović.

Kakanjlive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u