KakanjLive | Četvrtak, 25.02.2021. godine

Pet pitanja sa Bajrom Spahićem

02.08.2017. - Razgovarali smo sa Bajrom Spahićem, jednim od glavnih uzdanica trenera Elvedina Beganovića, koji je posebno izrazio zadovoljstvo atmosferom u timu i klubu

BajroobecavaBajro Spahić obećava maksimalno zalaganje

Ako je suditi po prikazanim igrama i ostvarenim rezultatima u pripremnom periodu, slobodno se može reći da Zeleno-crni spremno dočekuju novu sezonu.To se može zaključiti i iz ovog razgovora sa iskusnim Bajrom Spahićem, jednim od glavnih uzdanica trenera Elvedina Beganovića, koji je posebno izrazio zadovoljstvo atmosferom u timu i klubu, povratkom domaćih igrača i angažiranjem kvalitetnih pojačanja, predvođenih golmanom Ratkom Dujkovićem, koji bi trebao biti važna poluga novog, redizajniranog Rudara.

KL: Koliko ste zadovoljni obavljenim pripremama i jeste li spremni za naporne prvenstvene mečeve?
B.SPAHIĆ: Bez obzira na izuzetno teške vremenske uvjete, pripreme smo odradili kvalitetno, rekao bih kao rijetko kada. Angažiranje kondicionog trenera pokazao se kao pun pogodak. Svaki trener donese neki svoj štih ekipi. Podignuta je agresivnost na višu razinu, puno smo toga korigirali, posebno mladi igrači.Mislim da je ovoj ekipi baš trebao takav dodatak da bi pokazala stvarne vrijednosti.Svjesni smo da nam treba vremena da neke stvari postanu konstanta. Kontrolne utakmice su pokazale da smo fizički spremni i ja sam uvjeren da ćemo iz utakmice igrati svebolje i kvalitetnije i ostvariti zacrtani cilj.

KL:Došlo je do drastičnih promjena u igračkom kadru.Je li Rudar slabiji ili jači u odnosu na minulu sezonu ?
B.SPAHIĆ: Istina, Klub je ostao bez 11 igrača, od kojih su šestorica-sedmerica bili standardni i nosioci igre. Da budem iskren, ne žailm ni za jednim koji je otišao, niti će nam itko od njih nedostajati jer smo s povratnicima Musićem, Kovačom, Čehajićem i Čalukom i novim igračima još jači ! Posebno ću izdvojiti golmana Ratka Dujkovića, koji će svojim iskustvom i autoritetom biti važna poluga ovog novog tima, premda i veznjaci Hećo i Durak imaju premijerligaškog iskustva ,a od koristi će biti i mladi Čiva i Hrvat, koji su bili standardni u visočkoj Bosni. Što je najbitnije, u Rudaru vladaju neki novi pozitivni vjetrovi. Atmosfera je za razliku od prošle sezone prava porodična, svi dišemo kao jedan .Podržavam projekat „Domaći, podmlađeni i bolji Rudar“ . Ja za sebe kažem da sam ilijaški Kakanjac, a vjerujem da se tako osjećajuju i ostali koji dolaze iz Breze, Zenice i Sarajeva. Mi nismo stranci, što najbolje pokazuje moj primjer jer sam već šestu sezonu u Rudaru i stalni sudionik Novogodišnjeg malonogometnog turnira i uživam u lovorikama više nego u rodnom Ilijašu.

KL:S obzirom na promjenu propisa o obaveznom nastupu tri igrača mlađa od 21.godine, hoće li vam to predstavljati određene poteškoće?
B.SPAHIĆ: To pitanje je za Stručni štab. Ipak ću reći da nam ta promjena donosi određene probleme jer na raspolaganju imamo samo Smolu, Čaluka i Vehaba koji imaju potencijal,ali ne i dovoljno iskustvu s obzirom da su premalo igrali u minuloj sezoni jer su Zukić,Kulović i Đuđo bili u prednosti. Problem je što Smolo ima zdravstvenih problema i ne može igrati na startu,a tokom sezone sigurno će biti izostanaka zbog ozljeda i kartona i bojim se da nam to neće predstavljati još veće poteškoće. Istina, ima tu još nekoliko potencijalnih kandidata koji su pristigli iz juniora, ali još je (pre)rano govoriti o njihovim kvalitetima i stvarnim mogućnosti. Ja inače vjerujem u mlade, dajem im maksimalnu podršku i ne treba lamentirati. Vrijeme je njihov najveći saveznik.Možda baš ove sezone neko od njih bljesne, kao što je bio slučaj sa Tirićem i Kobilicom kod trenera Hafizovića,koji su direktno iz juniorskog sastava postali glavne uzdanice tadašnjeg prvog tima.

bajroakcija

KL: Ko su po vama glavni kandidati za prvaka Prve lige Federacije BiH?
B.SPAHIĆ: Mnogi klubovi su angažirali po desetak i više premijerligaških igrača i istakli kandidaturu za prvaka.Ako je po tome suditi, onda su Olimpik, Sloga, Zvijezda i Bosna među najozbiljnijim pretedentima. Tu je i Velež, koji se u posljednjem kolu spasio ispadanja, ali ima mladu i poletnu ekipu i ambiciozno vodstvo. Mi nemamo imperativa, djelovat ćemo iz drugog plana, igrati rasterećeno. Mislim da imamo kvalitetan sastav koji se može nositi sa svim protivnicima i sigurno ćemo igrati značajnu ulogu. Lani smo bili glavni favoriti ,imali najveće šanse koje nažalost nismo iskoristili. Možda ove sezone budemo bolje sreće i iznenadimo , mada je konkurencija jača nego ikad dosad i zaista će biti „mrtva“ trka do kraja, po meni najteže i najneizvjesnije sezone.

KL:Na startu vas očekuje meč protiv Bratstva, jednog od rijetkih prvoligaša koji je zadržao kompletnu ekipu na okupu...
B.SPAHIĆ: Bit će teško. Tradicionalno nezgodan protivnik, nesnosne vrućine,a pobjeda se nameće kao imperativ. Znamo koliko je važno dobro otvoriti sezonu i startovati pobjedom.Nadam se da ćemo imati dovoljno snage, upornosti, htjenja i želje da jednom racionalnom igrom i velikom borbenošću ostvarimo pobjedu i obradujemo svoje vjerne navijače, od kojih očekujem maksimalnu podršku, kazao je na kraju razgovora za KakanjLive tridesettrogodišnji napadač , svojevremeno igrač Željezničara i Veleža, čije premijerligaško iskustvo itekako dobro dođe podmlađenom sastavu Rudara.

M.Komšo/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u