KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

Pedeset Kakanjaca učestvuje u Maršu mira

07.07.2017. - Pedesetk Kakanjaca, učesnika ovogodišnjeg memorijalnog pohoda Marš mira Kakanj-Srebrenica je danas položilo cvijeće na spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima odrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 i na spomen-obilježje palim borcima narodnosolobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945, a potom su u koloni prodefilovali gradskom jezgrom do sahat-kule odakle su krenuli autobusom za Nezuk.

U Kaknju je danas upriličen ispraćaj učesnika ovogodišnjeg memorijalnog pohoda ''Marš mira 2017 Kakanj-Srebrenica''. Učenisi ovogodišnjeg Marša mira su prije polaska autobusima iz Kaknja do Nezuka u Gradskom-spomen parku izvršili postrojavanje  i položili cvijeće na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima odrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 i na spomen-obilježje palim borcima narodnosolobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945.

Prije samog polaska učesnika ovogodišnjeg marša mira prisutnima su se obratili Rešad Zaimović, pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti, boračka pitanja, raseljena lica, izbjeglice i povratnike i Sulejman ef. Čeliković, glavni imam medžlisa IZ Kakanj koji su pohvalalli ovaj vrijedan potez 50 Kakanjaca i Kakanjki na toplom vremenu.

Hamza Fejzic

Hamza Fejzić, predstavnik Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj

-Svake godine Savez udruženja boračkih organizacija Kakanj organizuje memorijalni pohod Marš mira Kakanj-Srebrenica, a u povodu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Ove godine učestvuje 50 učesnika iz Kaknja i pet organizatora ispred Saveza boračkih organizacija. Teško je i ovih julskih dana pričati o Srebrenici, ali moramo kako se sve ovo ne bi zaboravilo. Ovo je naš udio da pokušamo pomoći porodicama žrtava genocida, da bar na nekoliko dana pokušamo osjetiti ono što su oni prošli u tim julskim danima 1995. godine na put života za neke, a za mnoge putu smrti, rekao je u izjavi za Kakanjlive.com Hamza Fejzić, predstavnik Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj.

U ovogodišnjem memorijalnom pohodu na Maršu mira učestvuje 50 osoba iz Kaknja. Nosilac aktivnosti u organizaciji ''Marša mira'' je Savez udruženja boračkih organizacija općine Kakanj, a finansijsku poršku pri organizaciji je pružila Općina Kakanj.          

E.Škulj/Kakanjlive.com

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u