KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

PD Bobovac-Godina u znaku proširenja kapaciteta

19.12.2019. - Članovi Planinarskog društvo „Bobovac“ su u ovoj godini zasukali rukave i krenuli u realizaciju davno planiranih projekata kako na uređenju i očuvanju okoline tako i na proširenju kapciteta doma na BočiciProšlogodišnji sastanak sa privrednicima i načelnikom općine rezutirao je izradom projektne dokumentacije , nabavkom i prevozom građevinskog materijala te se početkom juna ove godine krenulo u realizaciju proširenja kapaciteta.

U prvoj fazi je izgradjena nadstrešnica nad postojećom terasom Doma koja je realizovana u junu i julu.

Pripreme za nastavak druge faze krenule su krajem augusta iskopom temelja, zatim šalovanjem i betoniranjem podrumske prostorije ispod zgrade Doma kao i podpornog zida u dužini od osam metara sa betoniranjem ploče ukupne površine 80 m².

Paralelno sa ovim poslovima radilo se na zamjeni dotrajale ograde oko Doma. Usječeno je i obrađeno preko 100 komada hrastovih kolaca te preko 400 metara jelovih baskija. I u ovom poslu veliku pomoć pružili su naši članovi Planinarskog društva iz Zagrađa i Halinovića.

Na ovaj nači pripremljeno je proširenja kapaciteta Doma, a prema idejnom projektu „Zimske bašte na planinarskom domu Bočica“ stvaraju se uslovi za boravak većih grupa. Sa ovim projektom Društvo je apliciralo Kantonalnom ministarstvu privrede i projekat je usvojen. Trenutno je u fazi implementacije, a naredni poslovi su na unutrašnjem uređenju, opremnju i postavljanju portala.

Sve radove realizovali su članovi Društva radnim akcijama a na pojedinim je bilo i po trideset učesnika.

Svakako moramo spomenti i naše pomažuće članove iz sela Zagrađe i Halinovići koji su se svim akcijama odazivali i učestvovali. Tako je nastavljena dobra saradnja mještana od kada postoji Dom na Bočici do danas.

Iz Planinarskog društva Bobovac, zahvalni su ženskim članovima koji su učestvovali na akciji i pripremali hranu za učesnike kao i svima koji su pomagali „akcijaše“ u vidu spremljene hrane i napitaka.

Ovaj veliki građevinski zahvat ne bi mogli realizovati bez privrednika, Općine Kakanj i Načelnika kojima se zahvaljujemo na velikoj podršci.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u