KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

Pauline korpice od novina

04.08.2017. - Paula Čeliković je u Kaknju poznata kao mama prvih kakanjskih trojki, međutim u posljednje vrijeme i kao žena koja pravi upotrebljive i zanimljive korpe od novinskog papira. I Paulu smo zatekli na jednom od štandova Kakanjskih dana


IMG_7796Paula Čeliković je majka trojki, dvojice sinova i kćerke Sanele, kojoj je životnom sudbinom određeno da boluje od cerebralne paralize. Ko još, od starijh Kakanjaca ne pamti kakanjske trojke? I mlađi se mogu sjetiti jer je bilo u medijskim vremeplovima podsjećanja na mamu Paulu i prve kakanjske trojke.
Paula zajedno u društvu s kćerkom Sanelom, uz tihu muziku, izrađuje ova mala umjetnička djela koja već imaju skromno tržište, a sve je počelo slučajno preko interneta.

Bavite se pravljenjem korpica, ali na do sada neviđen način na području Kaknja, od čega su napravljene korpice?
- Novinskog papira, efikasne su i vrlo ukrasne, a jeftine, najeftinije korpe na svijetu su korpe naprimjer od Dnevnog avaza, Azre, Oslobođenja, kad vam kažem, govori Paula uz smješak na licu, i dadaje, - samo je potrebno inspiracije i volje.

IMG_7794

Dva puna dana izrada jedne korpice

Koliko vremena treba za jednu korpicu?
- Za jednu krpicu malo veću potrebno mi je dva dana, skoro bez prestanka.

Da li ih ljudi kupuju?
- Kada kažem za jednu korpu da je 10,00 KM skupa je. Kad je snizim na sedam, uspijem je prodati.

Paula kaže da su vrlo pogodne. Mogu držati nakit, bombone, grickalice, kada se premažu određenim lakovima donekle su otporne i na vodu, pa se mogu korisitit za voće.

IMG_7795

Izrada korpica

Korpica se izrađuje na većem štapiću, mada je lakše elektrodom. Uvijanjem dvolisnice oko elektrode ili štapića, dobijaju se papirnate slamke, koje se polako motaju u krug. Krug obavezno prati ljepilo kako bi dalo čvrstinu. Tako se dobiju mali krugovi za korpice od novina. Tako ide bezbroj ponavljanja. Svi maleni krugovi se lijepe jedan na drugi, jedan pored drugog, sve u zavisnosti kakvu želite kreaciju: dužu, širu, veću. Jednostavno i nije teško ikao zahtjeva mnogo vremena. 

Bratislava Terzić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u