KakanjLive | Nedjelja, 28.11.2021. godine

Pandemija-Više mrtvih nego inače

23.05.2021. - Prema službenim brojkama, u Južnoj Africi je do 8. maja zabilježeno 158.499 dodatnih, odnosno "viška", smrtnih slučajeva. Zdravstveni stručnjaci smatraju da je 85% do 95% tih smrti posljedica zaraze covidom-19

plucaVišak mortaliteta (višak umrlih, višak smrtnosti, eng. excess mortality) izraz je koji se koristi u epidemiologiji i javnom zdravstvu, a koji uzima u obzir umrle od svih uzroka smrti i stavlja ih u odnos s očekivanim brojem umrlih za to razdoblje, odnosno s onim brojem smrtnih slučajeva koji bi se ostvario u "normalnim" uvjetima.

Primjerice, višak smrtnosti u vrijeme pandemije određuje se kao razlika između zadnjih podataka o broju umrlih i prosjeka smrtnih slučajeva u istome razdoblju prethodnih godina. Uglavnom se za usporedbu uzima trogodišnji, odnosno petogodišnji prosjek.

Ova mjera je dobar pokazatelj stvarnog broja umrlih za vrijeme pandemije jer ne bilježi samo potvrđene smrtne slučajeve, već i one koji nisu pravilno dijagnosticirani i prijavljeni, kao i smrtne slučajeve uzrokovane drugim oboljenjima ili uzorcima, ali koji se mogu pripisati kriznoj situaciji u određenoj zemlji.

Recimo, tijekom pandemije moglo je doći do dodatnih fatalnih ishoda od nekog drugog oboljenja osim covida jer pacijenti nisu mogli dobiti adekvatnu liječničku pomoć zbog opterećenosti medicinskog sustava.

Između 7.1 i 12.7 miliona dodatnih smrti

Više studija iz raznih zemalja pokazuje nesklad između broja umrlih od covida-19 i viška umrlih. Naprimjer, u Britaniji je tijekom prvog vala višak mortaliteta bio veći od službenog broja smrtnih slučajeva od covida, a tijekom drugog manji. To zapravo pokazuje da su mjere za suzbijanje širenja koronavirusa spasile i one živote koji bi bili inače izgubljeni zbog drugih bolesti; poput sezonske gripe. Slična situacija se primjećuje i u Francuskoj, piše The Economist.

No, metoda izračunavanja viška umrlih nije se pokazala previše reprezentativnom tijekom pandemije iz jednostavnog razloga što većina zemalja (posebno onih siromašnih) nije na vrijeme dala na uvid statističke podatke o višku mortaliteta. Globalne procjene o višku umrlih na svjetskoj razini koristile su te, za sada neadekvatne podatke i došle do izračuna da se radi o 3.3 milijuna dodatnih smrtnih slučajeva.

Economist smatra da ti podaci značajno umanjuju težinu situacije. Njegovi analitičari pokušali su doći do stvarnih brojki viška smrtnosti; uračunavajući pritom i podatke za zemlje koje nisu prijavile statistiku svog viška mortaliteta. Ustanovili su da je do danas na globalnoj razini umrlo između 7.1 i 12.7 milijuna više ljudi nego u istom razdoblju prethodnih godina, sa središnjom procjenom od 10.2 milijuna. Službene brojke u najboljem slučaju predstavljaju nešto manje od polovice stvarnog broja žrtava covida, a u najgorem oko četvrtine.

Stopa smrtnosti za supsaharsku Afriku je 14 puta veća od službenih podataka

Ne iznenađuje da se većina neregistriranih smrti od covida-19 nalazi u zemljama s niskim i srednjim prihodima. Prema nalazima Economista, višak smrtnosti za bogate zemlje koje pripadaju Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) je 1.17 puta veći od službenih brojki. No, procijenjena stopa smrtnosti za supsaharsku Afriku je 14 puta veća od službenih podataka. 

Economist je do ovih procjena došao koristeći se službenim podacima o višku mortaliteta, broju urađenih i pozitivnih testova (ako je udio pozitivnih testova visok, to obično znači da ima puno nedetektiranih infekcija), postotku stanovništva koji ima antitijela na covid-19 (što znači da su ranije preboljeli koronavirus) te o mjerama koje su uvodile vlade. Uzeo je u obzir i demografsku strukturu stanovništva jer više mladih obično znači i niže stope smrtnosti.

WHO: Broj umrlih zbog korone u svijetu iznosi između 6 i 8 miliona

Procjene Economista podudaraju se s mišljenjem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je jučer objavila kako je moguće da se globalno 6 do 8 milijuna smrtnih slučajeva može povezati s pandemijom.

Predstavljajući Statistički godišnjak o svjetskom zdravlju, WHO je procijenio kako je u 2020. od covida umrlo najmanje 3 milijuna ljudi, odnosno 1.2 milijuna više od službenih brojki.

„Vjerojatno se suočavamo sa značajnim umanjenjem ukupnog broja umrlih izravno ili neizravno pripisanih covidu“, objavio je WHO.

„Taj bi broj uistinu mogao biti dva do tri puta veći. Stoga mislim da bi sigurno 6 do 8 miliona mrtvih mogla biti prava procjena“, kazala je Samira Asma, asistentica čelnika odjela WHO-a za podatkovnu analizu.

Index

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u