KakanjLive | Ponedjeljak, 13.07.2020. godine

Otvoreni ovogodišnji Kakanjski dani

27.07.2019. - Nastupom folklornih ansambala iz 12 evropskih država otvoreni su ovogodišnji Kaknjski daniPrijemom delegacija učesnika Desetog međunarodnog djerčijeg festivala Bosna i Hercegovina 2019, u zgradi Općine Kakanj, a zatim defileom svih učesnika, uz kraljevske kočije i Rudarsku glazbu, počela je uvertira svečanog otvaranja ovogodišnjih Kakanjskih dana.
Sa Centralne pozornice, pozdravne riječi uputio je načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo i otvorio Kaknjske dane, a „srednjovjekovni bosanski kralj i kraljica“ odaslali su poruku mira za cijelu Planetu čime je počeo i Deseti međunradni dječiji festival folklora Bosna i Hercegovina 2019. Organizacija festivala je u režiji Udruženja građana Nominativ, a ovo je drugi puta da učesnici ovog festivala otvaraju Kakanjske dane.Večeras su nastupili ansambli iz 12 evropskih zemalja i svi su na najbolji mogući način prvenstveno predstavili svoje države.
Međunarodni dječiji festival folklora ima za cilj okupiti što više djece na jednom mjestu odakle šalju poruku mira, ljubavi i tolerancije muđu mladima ali i starijima. Ovoga puta to je učinjeno iz Kaknja, iz Bosne i Hercegovine i ovakve poruke imaju posebnu snagu kada se šalju iz države u kojoj je tokom nedavne prošlosti bjesnio rat kojim su značajno narušeni upravo tolerancija i mir.

Vjerujemo da su se mladi ljudi iz 12 zemalja dovoljno družili i upoznali da već danas i u budućnosti razvijaju saradnju zasnovanu upravo na ljubavi i toleranciji. Važno je šta su pokazali na centralnoj pozornici ali je puno važnije koliko su se družili i upoznali. Važno je i da su svi nastupi i najave gostiju primljene sa oduševljenjem i aplauzima.U Kaknju nije ni moglo drugačije. Grad beskrajne tolerancije još jednom je potvrdio otvorenost i ljubav za sve ljude sa svih strana svijeta.

Na velikoj sceni Kaknjskih dana, večeras su nastupili: Ansabl „Polyanka“ iz Krasnodara (Rusija), Centar tradicionalne kulture i duhovnosti „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Niša; Dječiji ansambl „Ulesi Fono“ iz Ulesa. (Mađarska); Dječiji ansambl „Raslavičanik“ iz Raslavica (Slovačka), Dječiji ansambl „Kuzein Ušaklari“ iz Ankare (Turska), Folklorna skupina „Vonička“ iz Havirova (Češka Republika),Cultural Club of „Filippoupoli - Averof“ (Grčka),Kulturno umjetničko društvo „Ilindan“ iz Struge, (Makedonija).Kultuirno umjetničko društvo „Igalo“ iz Harceg Novog (Crna Gora), KUD „Alex Complex“ (Albanija), Ansambl Moraczewo, (Poljska), Ansambl „Čiučiuruks“ (Litvanija), Inegöl Bosna Hersek Kültür ve Dayanisma iz Burse, (Turska).Pored gostujućih nastupila su i dva kakanjska društva: Folklorni ansambl i Narodni orkestar KUD „Fadil Dogdibegović – Dikan“ Kakanj i Ansambl narodnih igara i pjesama Kakanj.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u