KakanjLive | Nedjelja, 31.05.2020. godine

Otvoreni Kakanjski dani uz poruku mira i pravde

28.07.2018. - Neka vlada mir i pravda u cijelom svijetu, bila je udarna poruka sa otvaranja Kakanjskih dana 2018 i Međunarodnog dječijeg festivala

Kaknjski dani su počeli defileom koji je krenuo sa trga Kemala Bajsaka, odnosno ispred Sahat kule, glavnom saobraćajnicom, ulicom Alije Izetbegovića do centralne pozornice. Razdragana i vesala lica učesnika defilea, šarolikost državnih zastava devet zemalja, igra i pjesma, uz zvuke orkestra Rudarske glazbe, sve to bio je predivan dekor pred zvanično otvaranje Kakanjskih dana.

Zatim je na Centralnoj pozornici uslijedilo zvanično otvaranje Kakanjskih dana 2018 i Međunarodnog dječijeg restivala folklora otvoreni su porukom „Neka vlada mir i pravda u cijelom svijetu“ uz simbolično puštanje bijelih golubova mira. Golubove su u nebesko plavetnilo, zajedno sa načelnikom općine Kakanj Nerminom Mandrom pustili dječaci i djevojčice iz Grčke, Španije, Turske, Hrvatske, Slovačke, Rusije, Bugarske, Mađarske i BiH. Dok su golubovi poletjeli sa Centralne pozornice izrečena je univerzalna i slobodarska poruka „Neka vlada mir i pravda u cijelom svijetu“.

Slobodnom letu golubova prethodio je govor načelnika Kaknja, u kojem je gostima izražena dobrodošlica i u kojem su izrečene univerzalne poruke prijateljstva, tolerancije, mira ljubavi, a u jednom trenutku načelnik Mandra je pozva sve prisutne da munutom šutnje, odaju počast nesretno nastradalima u požarima koji su proteklih dana odnijeli skoro stotinu živorta u Grčkoj. Dostojanstvena minuta šutnje, posebno emotivno je proživljena kod gosta na ovom festivalu iz Folk Dance Group: H.O.I. of Loannina iz Grčke.

U nastavku programa najavljeni su nastupi folkklornih grupa.

KakanjLive/Kemal Beganović

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u