KakanjLive | Subota, 16.01.2021. godine

Otvorena novoizgrađena sportska dvorana

24.01.2019. - Dvorana je koštala oko 1,6 miliona KM, a sačinjavaju je dvije sale za dvoranske sportove, fitnes sala i deset učionica. Izgradnju su finansirali Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Općina Kakanj

Vršioc dužnosti načelnika Općine Kakanj Aldin Šljivo, premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović i direktor Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj Mirza Mušija, zajedničkim presjecanjem crvene vrpce, otvorili su novi kakanjski sportski kompleks. Riječ je o dvorani koja pod zajedničkim krovom ima jednu veliku, jednu malu i salu za fitnes sa 10 svlačionica.

Izgradnja dvorane koštala je oko 1.600.000 KM. Od tog iznosa Vlada ZDK je osigurala 700.000 KM, dok je preostalih 900.000 KM osigurala Općina Kakanj.

Šljivo je istako da su ovu dvoranu zaslužili kakanjski sportisti ali izrazio i zadovoljstvo što je ovim projektom riješen problem nedostatka sale za tjelesni odgoj za učenike Srednje tehničke škole „Kemal Kapetanović“ Kakanj:

- Dosadašnjim rezultatima naši sportisti su zaslužili ovu dvoranu i bolje uslove za treninge i nastupe. Drago mi je da je ovim projketom riješen i problem nedostatka sale za tjelesni odgoj učenika Srednje tehničke škole „Kemal Kapetanović“.

-Posebno mi je drago da je grad, kao što je Kakanj, koji ima sportsku tradiciju, u nogometu ali i dvoranskim sportovima kao što su odbojka, košarka, rukomet dobio ovako funkcionalne kapacitete, rekao je premijer Galijašević.

zvanicnici

Ministar Sinanović je rekao da se danas u Kaknju svjedočilo otvaranju ne jedne nego dvije sale i dodao:

- To je posebno obilježilo ovo otvaranje, a drugi je kuriozitet da je ovaj kompleks brzo izgrađen. Razlog za to je činjenica da se radi o partnerskom ulaganju Općine i Kantona. Zajedničko participiuranje u troškovima sigorno je ubrzalo realizaciju projekta.

Direktor Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj Mirza Mušija:

-Naša javna ustanova je ponosna što pripadamo generaciji koja gradi i koja ostavlja trag u nečemo što će koristit učenici i sportski klubovi. Drago nam je što će se ovdje vrijeme provoditi kvalitetno, a naš je zadatak da nastavimo po inerciji. Naša ustanova je sada dobila salu B i C, pored sale A u postojećoj Sportskoj dvorani.

Uz kapacitete postojeće sportske dvorane, nova dvorana će, u skladu sa raspoloživim prostorom, kakanjskom sportu donijeti još jedan teren za basket, teren za mali nogomet/rukomet/odbojku, ali i svlačionice, fitnes/teretanu…

U novoj dvorani montiran je višeslojni, sportski, jasenov parket koji ima potkonstrukciju i FIBA LEVEL 1 certifikat. Montažu je radila firma “Musculus d.o.o.” iz Beograda. U novoj dvorani će biti i novi fitnes centar na 125 kvadratnih metara. U prizemlju je izgrađeno osam, a na spratu dvije svlačionice.

Otvaranju dvoranskog kompleksa prisustvovali su: zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Mandra, premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Sejad Zaimović, kantonalni ministri Mirnes Bašić, Mensur Sinanović sa saradnicima i v.d. direktora Rudnika mrkog uglja Kakanj Sead Imamović te privrednici vezani sa kakanjski sport: Izudin Neimarlija, Mevludin Delibašić, Iso Zaimović, Bakir Spahić...

Otvranjem nove dvorane, Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj će upravljati s ukupno četiri dvoranska terena, jednim u dvorani koja je izgrađena osamdesetih godina prošlog vijeka, dva u novoizgrađenoj sportskoj dvorani, te jednim sportskim terenom u vlasništvu Općine Kakanj koji se nalazi na posljednjoj etaži Tržnog centra “Real”.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u