KakanjLive | Nedjelja, 05.07.2020. godine

Otvorena izložba Zvonke Ostojića

25.12.2018. - U okviru obilježavanja 21. decembra – Dana rudara, u petak naveče u Gradskoj galeriji otvorena je izložba akademskog slikara Zvonke Ostojića, o kojoj je govorio v.d. direktora Kulturno-sportskog centra Mirza Mušija. Izložbu je otvorio v.d. direktora Rudnika mrkog uglja mr. Sead Imamović

velikazvonko
Na otvaranju izložbe o umjetničkom radu Zvonke Ostojića govorio je sarajevski novinar i publicist Raif Čehajić, koji je kazao:

„Nakon mjesec dana od zatvaranja tematske izložbe pejzaža u Sarajevu, akademski slikar Zvonko Ostojić u rodnom gradu evo danas ponovo izlaže svoje radove nešto drugačijeg sadržaja . Dupli je povod ovoj novoj izložbi: 21. decembar – Dan rudara i 50 godina njegovog uspješnog umjetničkog stvaralaštva.

U proteklih stotinjak i nešto više godina historije Kaknja, u gradu je radilo više istaknutih umjetnika (slikara, pisaca, muzičara), ali niko do njih do sada nije ostavio dužeg traga u svom stvaralaštvu kao što je to učinio Zvonko. Prisjećam se evo da je pokojni Jožef Špringer 40 godina dirigovao Rudarskom glazbom, ali Zvonko evo danas obilježava pola stoljeća uspješnog i nadahnutog stvaralaštva, što je za ovaj grad jedna vrsta fenomena. A taj fenomen nije sadržan samo u sintagmi „50 godina“, nego i u umjetničkim vrijednostima njegovih radova i dosezima koje je postigao. Jer, osim što je njegove vrijednosti potvrdilo više eminentnih kritičara, i Zvonkine umjetničke slike nalaze se danas u mnogim privatnim kolekcijama u drugim državama (Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, Francuskoj, Njemačkoj i SAD), pa i u galerijama državnih institucija Italije i Belgije.

U svih ovih 50 godina, s punom novinarskom i moralnom odgovornošću mogu reći da se Zvonko svojim ambicioznim radom, nadarenim talentom i velikim iskustvom profilirao kao istaknuti i poznati likovni umjetnik, ogledajući se uspješno i kao slikar, i akvarelist, i skulptor, pa i ilustrator i da je poodavno nadrastao sredinu u kojoj živi i radi, što uostalom dokazuju i pozivi iz država u koje ga pozivaju da učestvuje u radu tamošnjih likovnih kolonija i izložbi. Ovu moju, mislim sasvim realnu ocjenu njegovog stvaralaštva, poodavno su potvrdili i prikazi njegovih radova iz pera najboljih bosanskohercegovačkih likovnih kritičara. Tako je, između ostalih, pokojni likovni kritičar Vojislav Vujanović svojevremeno zapisao:

”Zvonko Ostojić, kada se nađe pred čudom koje se zove zategnuta čistina platna, ne kreće u svoju stvaralačku stvarnost poput Gogena sa umnoženim pitanjem ‘Odakle dolazimo? Tko smo? Kamo idemo?’. .. Ovaj se umjetnik ne otiskuje u nepoznato, on hodi stazom kojom su koračali mnogi prije njega, to je slikarstvo standardnih svojih prerogativa, ono želi biti poetski zapis o viđenom.”

Sličnog mišljenja je i sarajevska historičarka umjetnosti Aida Šarac koja kaže: „U momentu kad ljudsko biće osvijesti svoju životnu strast, pa kad još ima privilegiju da se tom strašću, koju vidi kao svoj životni poziv, obezbijedi sebi egzistenciju, to je onda neizmjerna lakoća postojanja… Pred nas je danas umjetnik prosuo, poput bisera svoje pejzažne, motive njemu očito bliskih i intimnih lokacija, jer njegovo je slikarstvo prije svega lirske, intimističke prirode, korektnog i strogog crteža, veoma jasnog u perspektivi, eksplozivnih i intenzivnih boja… Razigrana Ostojićeva paleta, rasplamsava se od pastelnih zemljanih tonova do komplementarnog kontrasta ljubičaste-žute, a potez kista se razvija u horizontalnim i vertikalnim plohama prema gornjem dijelu slike, kreirajući zanimljiv slikarski rukopis.“

Pošto je ova svečanost upriličena i povodom pola stoljeća cjelokupnog rada Zvonke Ostojića, makar u najkraćem valja kazati da je naš slavljenik cijeli radni vijek proveo kao nastavnik predmeta likovna kultura, učeći desetine generacija osnovaca i srednjoškolaca temeljima ove umjetnosti. I kao pedagog pokazao se veoma uspješan metodičar u radu, razvijajući kod mladih i ljubav prema umjetnosti uopšte, a prema slikarstvu pogotovo. Da je ostavio neizbrisiv trag u Kaknju, svjedoče i njegove mnogobrojne samostalne izložbe, pa i ova, kao i dva grba grada. O ovoj oblasti Zvonkinog rada moglo bi se također dosta afirmativno govoriti, ali mislim da je i ovo dovoljno kako bi se stekla realna predstava o njegovom životnom pozivu“, kazao je Raif Čehajić.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u