KakanjLive | Petak, 03.07.2020. godine

Otvoren zabavno rekreativno i edukativni park Oaza

01.03.2017. - U okviru Programa obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, danas je u romskom naselju Varda u blizini pomoćnog stadiona fudbalskog kluba ''Rudar'' svečano otvoren zabavno-rekreativno-edukativni park koji je izgrađen u okviru prve faze realizacije projekta ''Oaza''

U okviru Programa obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, danas je u romskom naselju Varda u blizini pomoćnog stadiona fudbalskog kluba ''Rudar'' svečano otvoren zabavno-rekreativno-edukativni park koji je izgrađen u okviru prve faze realizacije projekta ''Oaza'' 

Park su otvorili svečanim presijecanjem vrpce Lejla Brulić, predsjednica Udruženja za pomoć i razvoj “Hajde”, Alma Demirović u ime Udruženja “Savjet održive gradnje” i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

Realizacijom projekta „Oaza“ uklonjena je deponija smeća i i zapuštena zona oko pomoćnog stadiona FK “Rudar”, i dio naselja Varda, uređeno u funkcionalnu i edukativnu urbanu zonu.
Projekat je finansiran sredstvima Kanadskog fonda za lokalne inicijative i Općine Kakanj, a implementiran od strane Udruženja za pomoć i razvoj “Hajde” u partnerstvu sa Udruženjem “Savjet održive gradnje”.

Bivša deponija otpada pretvorena u moderni park za djecu

Na mjestu gdje je sada urbani park za djecu, jedinstven po svom sadržaju u cijeloj Bosni i Hercegovini nalazila se ilegalna deponija otpada. Projekat izgradnje parka ''Oaza'' je imao dva aspekta, ekološki i edukativni. Ekološki budući da je sa lokacije gdje je trenutno izgrađen park odvezeno preko 300 tona smeća i otpada raznog sadržaja, a sa druge strane pri projektovanju parka vodilo se računa o pažljivom biranju vegetacije koja će upiti i preraditi veliki dio zagađenja iz zraka, te će u svakom momentu proizvoditi hranu za prirodni svijet oko sebe. Projekat se finansira sredstvima kanadskog fonda za lokalne inicijative i Općine Kakanj, dok su za implementaciju projekta zadužena Udruženja ''hajde'' i ''Savejt održive gradnje''.

Svečanom otvaranju parka prethodilo je obraćanje Lejle Brulić, predsjednice Udruženja za pomoć i razvoj ''Hajde'', Alme Demirović – predstavnice Udruženja ''Savjet održive gradnje'' i općinskog načelnika Nermina Mandre.

lejlabrulicLejla Brulić

Predsjednica udruženja za pomoć i razvoj ''Hajde'', Lejla Brulić je u svojoj izjavi rekla kako je ideja za otvaranjem ovog parka potekla lično od općinskog načelnika Nermina Mandre koji je želio da se urbanizira ovaj dio romskog naselja te je dodala:
- U teškim zimskim uslovima uspjeli smo napraviti park koji će ostati na korištenje građanima. Udruženje za pomoć i razvoj ''Hajde'' je zajedno sa organizacijom Hilswerk, kanadskim fondom za lokalne inicijative (CFLI) i Općinom Kakanj koja se i finansijski pridružila ne samo idejno sagradila urbani park za djecu. Hvala svima i vjerujem kako će ovaj park dugo koristiti djeci Kaknja

almademirovicAlma Demirović

Sa edukativnog aspekta ovaj park će potaknuti prirodnu radoznalost djece i potaknuti ih na učenje kroz igru. Park sadrži kombinaciju sprava koje ne postoje nigdje u Bosni i Hercegovini, pa možda čak i u regiji, a o tome je govorila i predstavnica Udruženja ''Savjet održive gradnje'', Alma Demirović:
-Park sadrži sunčani sat, dva povećala sa intenzitetom uvećavanja, spravu za učenje o vremenskim prilikama, spravu za posmatranje materijala i brojne infomativne table. Ovo je bila urbana transformacija napuštenog prostora u urbanu zonu. Nadamo se da će i druge zajednice prepoznati ovakvu inicijativu i da ćemo u budućnosti biti svjedoci još ovakvih uspješnih transformacija.

Varda sve više postaje funkcionaln dio grada

Prisutnima na svečanosti obratio se načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra:
-Naše vizije naselja Varda kao uređenog urbanog područja se ostvaruju o čemu svjedoči i današnja svečanost. Efekti projekata koje realiziramo u naselju Varda su višestruki. Varda sve više postaje dio uređenog urbanog područja, a sve manje područje koje se zaobilazi zbog neuređenosti, te komunalne i infrastrukturne zapuštenosti. To znači da Varda sve više postaje funkcionalan dio gradskog područja u smislu da jačanje infrastrukture na Vardi koristi i Romima koji žive ovdje, ali i drugim građanima u smislu korištenja infrastrukture.

A.Zekić i E.Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u