KakanjLive | Četvrtak, 28.01.2021. godine

Otvaranje pete zgrade socijalnog stanovanja Roma

15.03.2017. - Za petak 17.marta zakazana je svečanost svečanost primopredaje ključeva i otvaranje pete po redu zgrade socijalnog stanovanja u naselju Varda

najavavaradazgrada
U petak 17.marta 2017.godine, u 10:00 sati, u kakanjskom naselju Varda zakazana je svečanost primopredaje ključeva i otvaranje pete po redu zgrade socijalnog stanovanja u koju će useliti osam porodica Roma.

Prema najavama svečanosti će prisustvovati: Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH i Melvin Asin, šef Kooperacija pri Delegaciji Evropske unije u BiH.

Zgrada je izgrađena u okviru projekta „Akcija roma – Podrška socijalnom uključenju ranjivih romskih porodica u područjima pogođenim poplavama putem obezbjeđenja stambenih jedinica i socio-ekonomskih mjera sa aktivnim učešćem državnih i lokalnih vlasti”.

Projekat finansira Evropska unija kroz Instrument predpristupne pomoći, a kofinansiraju ga lokalne vlasti. Projekat implementira Humanitarna organizacija “Hilfswerk Austrija International” u partnerstvu sa njemačkom organizacijom ASB i Udruženjem Romski informativni centar “Kali Sara”.

Radovi na izgradnji zgrade koštali su oko 350.000 KM. Izvođač radova bilo je preduzeće „Trgošped“ Kakanj.

Realizaciju projekta Općina Kakanj je pomogla kroz sufinansiranje, kroz dodjelu zemljišta, obezbjeđenje potrebnih dozvola, priključenjem zgrade na komununalnu infrastrukturu, te vanjskim uređenjem. Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica izdvojilo je 100.000 KM za 7 projektnih općina u F BiH, a Ministarstvo rada, socijalne politike i izbjeglica ZDK izdvojilo je 50.000 KM za općine Kakanj i Zavidovići i za grad Zenica.

U skorijem periodu može se očekivati i izgradnja šeste po redu zgrade socijalnog stanovanja u naselju Varda. I ova zgrada će se graditi uz pomoć donatorskih sredstava.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u