KakanjLive | Utorak, 04.08.2020. godine

Otkrivena spomen ploča na kući Salihbegovića

03.03.2016. - Otkrivena spomen-ploča na kući Ibrahima Salihbegovića u kojoj je formirana četa “Bosna”, prva organizirana jedinica Patriotske lige Kakanj

U okviru obilježavanja 1. marta-Dana nezavisnosti BiH, danas je u Kaknju upriličeno otkrivanje spomen-ploče na kući Ibrahima Salihbegovića u kojoj je 3. marta 1992.godine formirana četa “Bosna”, prva organizirana jedinica Patriotske lige Kakanj (kuća u blizini Mosta šehida, MZ Kakanj II).

Svečanost je počela postrojavanjem pripadnika čete “Bosna” i Patriotske lige Kakanj, nakon čega je izvršena simbolična predaja raporta. Komandantu Patriotske lige Kakanj i Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Kakanj iz 1991. i početka 1992. godine Elvedinu Šehagiću raport je predao posljednji ratni komandant čete “Bosna” Dževad Ajdinović.

Nakon intoniranja himne BiH, prisutnima su se obratili jedan od kakanjskih pokretača otpora agresiji i predsjednik Skupštine Udruženja „Patriotska liga“ Kakanj Sejad Zaimović, komandant Patriotske lige Kakanj i Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Kakanj iz 1991. i početka 1992. godine Elvedin Šehagić i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

Spomen-ploču su otkrili Irnis Zaimović, sin prvog komandira čete “Bosna” rahmetli Senada Zaimovića i Nermin Salihbegović, jedan od prvih pripadnika čete “Bosna”.

Iz govora Nermina Mandre

Današnja generacija nema priliku da upozna  junake Patriotske lige

„Mi danas znamo, i to treba njegovati i čuvati od zaborava, sve detalje o aktivnostima kakanjskih ilegalaca u Drugom svjetskom ratu. Sa ponosom danas pričamo o čuvenim ilegalcima, a poslije i borcima partizanskih odreda, braći Stanislavu i Franji Traupu, Fadilu Dogdibegoviću i drugim antifašistima koji su iz Rudnika Kakanj partizanima dostavljali dinamit, te oružje i sanitetski materijal.Međutim, o Patriotskoj ligi Kakanj iz 1991. i početka 1992.godine koja je morala djelovati u ilegali danas se ne zna gotovo ništa. Međutim, ohrabruje ova današnja aktivnost postavljanja spomen-ploče na kući u kojoj je formirana prva organizirana jedinica Patriotske lige Kakanj – četa Bosna. Ohrabruje oživljavanje sjećanja na aktivnosti Patriotske lige kojima su stvoreni preduslovi za formiranje čete Bosna.Patriotska liga zaslužuje da se sa naučne strane obradi njen značaj za opstanak BiH, da se u historiografskim zapisima sačuva od zaborava, da bude predmet dokumentarnih filmova, naučnih rasprava, časova historije, muzejskih postavki i sl. Želim da vjerujem da će jednog dana i Patriotska liga BiH biti i predmet filmske djelatnosti i da će njena pojava i značaj biti filmski obrađeni i spašeni od zaborava kao što je ovjekovječen ilegalni pokret u Sarajevu u periodu Drugog svjetskog rata kroz film „Valter brani Sarajevo“ , kao što je obrađen ilegalni pokret u Beogradu kroz seriju „Otpisani“, te ilegalni pokret u Zagrebu kroz seriju „Nepokoreni grad“. Ilegalci iz ovih serija su bili uzor brojnim generacijama koje su odrastale uz ove serije koje su u srca ljudi usađivale antifašizam.Današnje generacije nemaju priliku da upoznavaju heroje Patriotske lige i Armije R BiH i da tako odrastaju u duhu patriotske svijesti.  Zato je ova današnja aktivnost posebno važna, kao što je važna aktuelna izložba u Muzeju Kaknja i aktuelna izrada Monografije „Kakanj u odbrani od agresije“ 

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u