KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

Osvrt na proteklu ski-sezonu na Ponijerima

29.03.2017. - Prvo narodno skijalište i vazdušnu banju posjetio veliki broj građana Kaknja i gostiju iz drugih gradova

ponijeri_slalom_najava

Ski-centar Ponijeri kojim upravlja Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj (JU KSC) ove godine je spremno dočekao svoje goste i korisnike usluga. Nakon ukupno 52 dana (7.1-26.2.2017), koliko je trajala ski-sezona na Ponijerima, prema evidenciji naplaćenih karata, ski-lift je koristilo ukupno 2.349 korisnika. U prosjeku je bilo oko 90 skijaša po danu u mjesecu januaru i 12 u mjesecu februaru, ne uključujući osobe sa sezonskom ski-kartom, kao i djecu iz škole skijanja.

Zimsku čaroliju Ponijera upotpunile su i cijene prilagođene bosanskohercegovačkim uslovima. Sudeći prema cjenovniku može se tvrditi da su Ponijeri prvo narodno skijalište i planinsko odredište u BiH.

Posebno se vodilo računa o sigurnosti skijaša. Sa ciljem nadzora nad sigurnosnim aspektom skijaša, te sa ciljem pružanja prve pomoći u slučaju povreda, radnim danima na stazi su bila stalno prisutna dva stručna lica Crvenog križa Kakanj, dok su vikendom bila angažirana tri lica iz Crvenog križa, te zaposlenici Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj. Tokom sezone na stazi su evidentirane četiri ozljede skijaša koji su adekvatno zbrinuti.

Tokom zimske sezone na Ponijerima je poseban ugođaj nudio ugostiteljski objekat “KSC” kojeg je otvorila Javna ustanova Kulturno-sportski centar, a koji je svojom lokacijom omogućavao lijep pogled na hiljadumetarsku ski-stazu. Organizirana je i nagradna igra “Izbor najljepše zimske fotografije Ponijera” tokom koje je pristiglo ukupno 278 lijepih fotografija zabilježenih na Ponijerima. Upriličena je i manifestacija „Udahni Ponijere“ koja je bila takmičarskog karaktera. U tri snježne discipline takmičilo se više od 30 djece i posjetitelja.

Na izletištu i vazdušnoj banji Ponijeri Novu 2017.godnu godinu dočekao je veliki broj građana Kaknja i gostiju iz drugih gradova. Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj je na Ponijerima organizirala besplatnu novogodišnju javnu zabavu na otvorenom uz veliku logorsku vatru i DJ Infecteda. U novogodišnjoj večeri zabilježeno je više od 1.000 posjetilaca.

Snimljen je i promotivno-turistički spot Ponijera. Za snimanje videa koji će zvanično biti predstavljen na jednoj od manifestacija koje organizira JU KSC Kakanj korištena je najsavremenija oprema (digitalne kamete, dron).

Organizirana je i Škola skijanja kroz koju je prošlo oko 200 polaznika – djece i odraslih.

Tokom zimske sezone vikendom se do Ponijera moglo stići i autobusom, a vožnja se nije plaćala jer je troškove prijevoza platila Općina Kakanj.
Informacije o visini snježnog pokrivača, temparaturi zraka, vremenskim uslovima i funkcionisanju ski-lifta redovno su se svako jutro objavljivale na web-stranici Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj (www.ksckakanj.ba).

- Ovom prilikom želimo se zahvalili svim našim gostima, prijateljima i posjetiocima koji su nas posjećivali i koristili usluge koje nudi Ski-centar Ponijeri. Zahvaljujemo se i svim medijima zbog interesiranja za sadržaje koji su organizirani, te na medijskoj promociji naše ljepotice. Poručujemo građanima da će se Javna ustanova KSC Kakanj potruditi da organizira mnogobrojne sadržaje i usluge u Ski-centru Ponijeri naredne zimske sezone za koju očekujemo da bude još uspješnija od ove, saopšteno je iz JU KSC Kakanj.

 

JUKSC/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u