KakanjLive | Četvrtak, 03.12.2020. godine

Ostani u kući

14.04.2020. - Iz Doma zdravlja pozivaju stanovnike Kaknja da ne napuštaju svoje domove ukoliko nemaju izuzetno nužnu potrebu

pranje-rukuOperativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obaještava javnost da na području općine Kakanj nema novootkrivenih slučajeva zaraze novim korona virusom, jer su uzorci koji su poslati tokom jučerašanjeg dana na UKC Sarjevo negativni.

Trenutno je 138 osoba pod zdravstvenim nadzorom gdje im se kontinuirano prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja, a 670 osoba je završilo sa prvih 14 dana samoizolacije i njima su u Higijensko epidemiološkoj službi JU Dom zdravlja Kakanj data jasna uputstva i savjeti kojih su obavezni pridržavati se u narednom periodu.

Juče smo informisali javnost da je tokom vikenda primjećeno popuštanje u pridržavanju ranije izdatih preventivnih mjera, a pogotovo u pogledu okupljanja više osoba na jednom mjestu, te kao posljedica toga je povećan broj pacijenata u svim ambulantama JU Dom zdravlja Kakanj sa grloboljama, kašljom i sl.

Molimo naše sugrađane da se vodi računa o svim preventivnim mjerama koje su izdate i koje su još uvijek na snazi, a pogotovo da se obrati velika pažnja na: održavanje lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku, održavanje higijene prostora u kojem živimo, provjetravanje prostorija), izbjegavanje socijalnih kontakata, korištenje lične zaštitne oprema-maske i rukavice, da se kiše ili kašlje u maramice koje će se odmah odložiti u otpad, da se ne izlazi iz svojih domova osim ako zaista postoji neka neodložna potreba, kao što je: posjeta ljekaru u hitnim stanjima, a sva druga stanja koja nisu urgentnog karaktera, može se pozvati porodični ljekar i zatražiti savjet od njega, izlazak po životne namirnice do prodavnica, odlazak na posao i sl). Molimo naše sugrađane da sve izdate preventivne mjere shvate kao mjere kojima se želi spriječiti nastanak zaraze na području naše Općine.

Molimo sve građane koji su bili u zemljama ili regijama gdje je registrovana pojava novog korona virusa ili su bili u poznatim domaćim klasterima da se obavezno trebaju javiti putem telefona i da izvrše registraciju na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne informacije i instukcije o daljnjem postupanju. Obavezno svi koji su ostvarivali socijalni kontakt moraju ostati u samoizolaciji i biti u kontaktu sa Higijensko epidemiološkom službom JU Dom zdravlja Kakanj, jer je samoizolacija najefikasnija i najbitnija mjera u sprečavanju nastanka COVID-19.

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u