KakanjLive | Petak, 29.05.2020. godine

Osnovci Kaknja i Cerklja grade temelje bratstva

20.05.2016. - Povodom Dana OŠ “Hamdija Kreševljaković”, Kakanj su posjetili učenici i Republike Slovenije zajedno sa ambasadorom ove zmelje u BiH Iztokom Grmekom

Općinu Kakanj posjetio ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Iztok Grmek. Ranije planiranim protokolom, ambasador je u Kaknju trebao provesti cijeli dan zajedno sa učenicima i nastavnicima Osnovne škole “Davorina Jenka” iz Cerklja na Gorenjskom, ali je zbog neodložnih obaveza poslije jednosatnog zadržavanja napustio Kakanj.

Ambasador Grmek je razgovarao sa načelnikom Općine Kakanj Nerminom Mandrom, predsjedavajućim Općinskog Vijeća Slavenom Katičićem, a u sali Vijeća Općine Kakanj sa svojim malim sunarodnjacima iz Cerklja.

Povod za posjetu Kaknju je već utemeljenjo prijateljstvo između Osnovne škole “Hamdija Kreševljaković” i OŠ “Davorina Jenka” te realizacija inicijative da se Općina Kakanj i Općina Cerklje na Gorenjskem (Republika Slovenija) bratime. Načelniku Mandri je uručeno pismo načelnika Općine Cerklje na Gorenjskem koji zbog bolesti nije mogao doći u Kakanj.

U dvorištu OŠ “Hamdija Kreševljaković”, domaćini i gosti, zasadili su lipu, drvo prijateljstva, kao nacionalno drvo Republike Slovenije.

Poslijepodene gosti iz Slovenije su u Domu kulture prisustvovali svečanosti povodom Dana škole “Hamdija Kreševljaković”. Pored toga što su mogli vidjeti raznovrstan i vrhunski pripremljen umjetnički program, Orkestra Škole i školskog hora ilahija i kasida, i gosti su nastupili sa horskom i folklornom sekcijom. Poslije priredbe posjetili su Gradsku biblioteku i Muzej Kaknja, a zatim i Kraljevu Sutjesku.

Udruženje građana “Jožeš Šprineger” i njegova predsjednica Davorka Drijenčić Špringer, aktivno su koordinirali ovu posjetu i inicijativu na bratimljenju Kaknja i Cerklja na Gorenjskom.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u