KakanjLive | Četvrtak, 03.12.2020. godine

OSMOMARTOVSKA-Sestre u rudarskom poslu

08.03.2017. - Dženana i Dženita Haračić, sestre, rade u Rudniku Kakanj, obe su geologinje i često silaze u podzemne rudarske revire

dzenanadzenitaDženita i Dženana Haračić, sestre u rudarskom poslu

Dženana Haračić, u Rudniku Kakanj radi od 2009. godine. Od nedavno je magistar geologije.Pomoćnik je Upravnika Pogona Haljinići za geološke poslove i Šef ove službe. Dženita Haračić, u Rudniku je od 2012. godine. Diplomirani inženjer geologije. Sestre. Obe nagrađene zlatnim značkama Univerziteta u Tuzli, kao diplomantkinje sa izuzetnim prosjekom. U istoj su kancelariji. Zajedno idu na teren, odakle sa površine bušaćim mašinama ispituju gdje se nalazi ugalj, na kojoj dubini, kolike moćnosti... Zajedno silaze i u jamu, da bi uzele ostale parametre bitne za eksploataciju uglja. Rade to često. Kada su poslovi intenzivnog istraživanja, mjesečno i do deset puta odlaze u rudarske revire.

Kada nema tako jakog intenziteta smanjeni su i silasci u kakanjske jame, Pogona Haljinići. Pitamo ih, da li na poslu prenose one slatke, male sestrinske svađice koje su , poznato je, dio zajedničkog odrastanja i života. Mlađa Dženita, odmah, kao iz topa kaže.“Da. Ja sam imala malo bolji prosjek ocjena , a vidi ona mi je šefica“. Dženana, dodaje: „Jeste ja sam joj šefica na poslu do tri sata, a ona meni poslije tri, kod kuće.“

U tako vedroj atmosferi počeo je naš osmomartovski razgovor. Pitamo dalje, šta vi ustvari radite? Odgovara Dženita: „Imamo bušaću garnituru na terenu. U jami dva široko čela, trenutno bez klasičnih radilišta. Ako imamo problem u jami, naš odlazak dole traje tri do četiri sata. Nije tako često. Ne idemo svaki dan. Imali smo većih problema u jami Begići, pa se znalo desiti da idemo u jamu i pet puta sedmično“.

Pitamo Dženanu da nam sve to malo stručnije pojasni: „Poslovi geološke službe tiču se pripremanja uslova za eksploataciju uglja.Naš posao kreće od istražnih bušotina na terenu sa površine, gdje izračunavamo da li uopće postoji mogućnost za jamsko otkopavanje uglja. Na osnovu dobijenih rezultata radi se tehnička dokumentacija za otkopavanje uglja. Elaborati koji su polazište za rudarsko projektovanje vrijede sedam godina. Sve što mi svrstamo u rezrve po kategorijama jesu podloge za dalju eksploataciju.To je osnova od koje se starta.Imamo i svoje karte na kojima vodimo evidenciju trenutnih radilišta, problema i strukture na radilištima. Na osnovu toga se usmjeravaju radovi“.

U izračunjavanju položaja, mjesta i ostalih karakteristika ugljenih slojeva, Dženana i Dženita kažu da se ne može pogriješiti. Nalazi mogu bizi pozitivni ili negativni. Zavisno od toga ide se ili ne ide u eksploataciju uglja.

Rad u „muškoj“ rudarskoj firmi Dženita kaže da ne osjeća diskriminatorski. Jesu manjina ali u pozitivnom smislu. „Muškarci su ljubazni, prijatni, paze šta će reći i kako će se ponašati. U slučaju da nas na radilištu ne primjete onda se dogodi da čujemo riječi ili priče koje nisu za naše uho, ali kada nas uoče, onda se sve okrene na šalu. Nisu to riječi za javnost. To je nešto naše, rudarsko, što ostaje dole u jamskim hodnicima i radilištima“, raspoloženo i uz smijeh govori Dženita.

Za kraj, Dženana kao šefica i starija sestra, kaže: „ Moj odnos prema poslu je takav da neželim davati povoda za dojam kako sam manje sposobna, manje vrijedna, jer se trudim da posao obavljam profesionalno. Muške kolege su baš kolegijalne. Kada zatražimo pomoć tu su. Kad već pitate za anegdotu. Jednom sam prolazila kroz jamu i čula komentar, - Prošla je inženjerka! Jedan od rudara je rekao, - Nije to ona vidiš da hoda ko muško. Šta ćeš, ja se trudila da prođem snažno, muški“.

Dženana i Dženita, zajedno imaju 14 godina radnog staža u rudarstvu. Ne broje sate provedene u jami i ne broje silaske u rudarske revire. Kažu, može se to izračunati i šteta je što nisu vodile evidenciju. Ako piloti i stjuardese broje sate leta, zašto i žene u rudarstvu ne bi brojale sate u rudarskoj jami. Trebale bi. Eto naka bar počnu od ovog 8. marta. I neka im je Sretno. Rudarski Sretno!

NAŠA RIJEČ/A.Zekić

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u