KakanjLive | Nedjelja, 31.05.2020. godine

Ornitolozi zahvalili Općini Kakanj

04.09.2018. - Ornitološko društvo “Naše ptice” dodijelilo Općini Kakanj zahvalnicu za saradnju na zaštiti ptica i njihovih staništa u Bosni i Hercegovini

zahvalnicapticetekst

Ornitološko društvo “Naše ptice” dodijelilo je Općini Kakanj zahvalnicu za saradnju na zaštiti ptica i njihovih staništa u Bosni i Hercegovini, a  razloga za  dodjelu  priznanja je mnogo. Neki od njih sežu unazd godinama i uglavnom se odnose na saradnju vezanu za očuvanje močvara Bistrik na kojoj je zabilježeno obitavanje 220 vrsta ptica.

Na području močvare Bistrik koja se nalazi u Kaknju, u blizini naselja Haljinići, mjesto za odmor nalazi više od 200 vrsta ptica selica koje koriste Jadranski migratorni put. Radi se o 2/3 od ukupnog broja registriranih ptica u BiH. Velik broj vrsta ovih ptica je zaštićen međunarodnim konvencijama.

Na području močvare Bistrik i njenog okruženja zabilježeno je 30 vrsta vilinskih konjica (Odonata), osam vrsta vodozemaca (Amphibia), sedam vrsta gmizavaca (Reptilia), 212 vrsta ptica (Aves) i 13 vrsta sisara (Mammalia). Pored spomenutog zabilježene su i dvije vrste riba, babuška (Carassius gibelio Bloch, 1789) i krkuša (Romanogobio vladykovi Fang, 1943), te veliki broj insekata iz skupina leptira (Lepidoptera) i tvrdokrilaca (Coleoptera). Druge skupine kao što su gljive, lišajevi, puževi nisu istraživane, ali procjenjuje se da je i taj dio biodiverziteta izuzetno brojan vrstama.

mocvarabistrik

Ekosistem na području močvare Bistrik još uvijek solidno očuvani, ali zbog stalnog pritiska (npr. paljenja, izletnici, uznemiravanje životinja, krivolov) su u opasnosti da budu degradirani.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u