KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Općina Kakanj kreće u veliku ekološku aktivnost

27.09.2019. - U okviru velike ekološke aktivnosti koju pokreće Općina Kakanj i koja nosi naziv

ekoopcina
U prvoj fazi projekta koja će biti realizirana od kraja septembra do kraja novembra planirano je da se mašinskim putem izvrši čišćenje divljih deponija od PVC, PET i krutog otpada, raščišćavanje šiblja i drvaće na obalama i vađenje drveća iz korita rijeke Bosne na kritičnim mikrolokacijama, kao i uklanjanje nanosa s vodotoka Ribnice, Zgošće i Trstionice sa ciljem poduzimanja preventivnih mjera na zaštiti od poplava, povećanju proticajnog profila rijeka, pobojšanju izgleda ambijenta življenja itd.

Nakon toga akcija će biti nastavljena u periodu april-juni 2020. godine kada će se u aktivnosti uključiti i udruženja građana, NVO, ljubitelji prirode…
Vrijednost projekta iznosi 100.000 KM.

Uz Općinu Kakanj, Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Kakanj i Javno preduzeće “Vodokom”, učesnici akcije su Klub spasilaca GSS Kakanj, te Sportsko-ribolovno društvo “Bistro” Kakanj, a pozvana su i druga udruženja i općenito svi ljubitelje prirode da prijave učešće u akciji.

Pokrovitelji akcije su Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona, Općina Kakanj, NTV IC Kakanj i Radio Kakanj.
Aktivan učesnik u akciji će biti Javno preduzeće “Vodokom” Kakanj sa svojom mehanizacijom i radnicima.

U svom obraćanju prisutnima na press konferenciji načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo se osvrnuo na nizak nivo ekološke svijesti u našoj lokalnoj zajednici, te je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da se velike količine otpada odlažu u prirodu u područjima na kojima postoji organizirani odvoz otpada. Naglasio je i činjenicu da je više od 80 % prostora općine Kakanj pokriven organiziranim odvozom otpada. Načelnik je apelirao na one koji istresaju kabasti i građevinski otpad da uspostave saradnju s JP “Vodokom” i da takve vrste otpada odlažu na gradskoj deponije uz simbolične cijene koje se plaćaju.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u