KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

Održano sjećanje na ubijene Bošnjake iz Poljana

09.06.2019. - Na Spomen - obilježju u Poljanima obilježena je 26. godišnjica ubistva sedmero civila koji su mučeni i ubijeni u šumi Klašnica, između Poljana i Kraljeve Sutjeske. Ovim sjećanjem 9. juni je obilježen i kao Dan logoraša Općine Kakanj

Sjećanje na ubijene nevine ljude u Poljanima počelo je u 11 sati, obraćanjem zvaničnika i polaganjem cvijeća na spomen obilježje, gdje su ispisena imena nedužnih i nenaoružanih ubijenih Bošnjaka: Meho Jusić, Nedžad Kadrić, Rifet Mehak, Latif Mehmedović, Mehmedalija, Safet i Fehim Topalović.

Prisutnima na obilježavanju ovog datuma obratili su se Tahir Mandžuka, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, Aldin Šljivo, načelnik Općine Kakanj i mr. Sulejman ef. Čeliković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković je rekao da Medžlis revnosno čuva i njeguje sjećanja na sva obilježja i događaje koji su se desili na području Općine Kakanj, a onda je govorio i o suštini zločina koji se desio u Poljanima:

-Kada je rat, onda se ratuje, bude i pogibija, međutim ovaj način, kako se to dogodilo u Poljanima je vrlo gnusan. Mi ga se moramo sjećati i upozoravati da se ne smije desiti nigdje u civilizacijskom društvu, jer to što se ovdje dogodilo ne pripada civilizacijskom kodu. Što se tiče ubijenih, njima je svejedno, da li su ubijeni metkom ili zapaljeni, da li se to desilo ovdje dole u šumi ili u svili i kadifi, njihovoj duši niko ništa ne može. Ona je ostala netaknuta i ona je ostala da svjedoči o gnusnosti onoga što se desilo. Oni su nedužni, nisu krivi, nenaoraužani ubijeni samo zato što su nosilo Bošnjačko ime. Oni su ostavili svoju zaostavštinu, a to je ova sloboda i naša domovina koju mi moramo čuvati.

Načelnik Općine Kakanj, Aldin Šljivo je rekao da će Kakanj nastaviti njegovati lijepe međuljudske odnose, ali da neće prestati tražiti pravdu:

-O zločinima treba govoriti i treba posjećavati mjesta na kojima su se dešavala mučenja i ubijanja nedužnih ljudi... Sjećajući se žrtava mi prizivamo pravdu, a nadamo se da je dostižna. Mi ne smijemo pokleknuti... Zato danas pozivamo da se utvrdi ko je odgovoran za zločćn u Poljanima i da se sudski procesuiraju čima jasno pokazujemo da nismo odustali od traženja pravde. Kakanj će nastaviti njegovati lijepe međuljudske odnose uz harmoniju, toleranciju i solidarnost među ljudima, ali će uvijek tražiti pravdu, rekao je načelnik Šljivo.

Tahir Mandžuka, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Općine Kakanj, je naglasio da zločinci imaju ime i prezime i da bosanski sudovi njihova imena moraju saopštiti , a njima izreći presude:

- Dolazimo, punih i tužnih 26 godina. Mi će mo ako Bog da i dalje dolaziti i okupljati se na ovaj dan. Nažalost, decenijama nikad, do dana danas, bosansko sudstvo nikad ne pročita ime niti presudu za zločinca koji je ove ljude ubio na nekljudski način... Ubica ovih ljudi nema dušu i oni su ubjeni samo zato što su muslimani, Bošnjaci. Mi moramo imati suživot, i sa istokom i sa zapadom, ali ovdje ne smijemo zaboraviti. Narod nije napravio zločin i pojedinci se moraju osuditi uz javno saopštavanje njihovih imena.

Podsjećamo da je utvrđeno da su ubijeni Bošnjaci u šumi Klašnica, odvedeni od svojih kuća u selu Poljani 9. juna 1993. godine od strane pripadnika Vojne policije HVO-a Kakanj, izuzev Latifa Mehmedovića koji je zatečen na cesti u blizini Kraljeve Sutjeske i pogubljen zajedno sa šest mještana Poljana.

A.Zekić/KaknjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u