KakanjLive | Utorak, 19.01.2021. godine

Održano sjećanje na poginule rudare

07.06.2018. - Tradicionalno sjećanje na poginulih 128 rudara, 7. Juna 1965. godine u jami Orasi održano je na prostoru ispred spomenika poginulim rudarima

I poslije 53 godine od rudarske nesreće u jami Orasi, kada je poginulo 128 rudara, građani Kaknja, porodice poginulih, radnici Rudnika, sjetili su se svih poginulih i odali im zasluženu počast. Dostojanstvena povorka uz zvuke Rudarske glazbe, tačno u deset sati, krenula je iz kruga Stare direkcije Rudnika prema spomeniku poginulih rudara. Na čelu povorke, bili su rudari sa vijencima, u radnim odijelima, zatim Rudarska glazba, a potom članovi porodica poginulih i građani Kaknja. Povorka je mirnim i laganim korakom, dok se u očima ljudi čitala tuga stigla do spomenika gdje su prvo položena tri vijenca: Jedan u ime porodica poginulih rudara i Fonda 7.juni. Drugi u ime Sindikata radnika Rudnika Kakanj i treći u ime Uprave ovog ugljenokopa. Zatim je cvijeće položio načelnik Općine Kakanj Nermim Mandra. Potom  je položeno cvijeće u ime Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Općine Kakanj te učenika osnovnih škola.

Ovo sedmojunsko sjećanje, tradicionalno sačinjava i čitanje proznih stihova posvećenih nesreći i poginulim rudarima koje piše Muharem Gasal, a govori ih glumac Mirza Mušija. Dio te proze, saopštava se poginulim rudarima, govori im se o Kaknju kakvog oni nisu zapamtili. Između ostalog jutros je prema njima upućena i ovakva slika:

Vidim, moj, tvoj, naš Kakanj,
Nije više Sidranova crna tmina i
Stanica za lokalne vozove,
Nije više jedna ulica od gore ka dole.
Metež što ga stvara ova mladost
Daje mi nadu,
Vidim, radi se, gradi i raste vizijom i nadom.

Poslije pročitanih stihova svi prisutni su u skladu sa vlastitim pogledima na svijet, molitvom i minutom šutnje odali počast poginulim rudarima. Sjećanje je završeno intoniranjem Rudarske himne.

Podsjećamo, od posljedica eksplozije metana u jami Orasi, 7. Juna 1965. godine poginulo je 128 rudara. Od tada do danas prošle su 53 godine i održana su 53 komemorativna sjećanja. Svi članovi porodica poginulih rudara imali su adekvatnu novčanu i svaku drugu pomoć iz fonda „7.juni 1965.“ koji od formiranja nikada nije prestao da radi.

Na kraju su pozvani svi prisutni koji na bilo koji način imaju vezu sa nesrećom i poginulima u jami Orasi da naprave zajedničku fotografiju.

a.z./kakanjlive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u