KakanjLive | Ponedjeljak, 10.08.2020. godine

Održana tribina o zaštiti prava BH radnika u Sloveniji

10.03.2019. - Naša stranka Kakanj organizorala je u subotu 9. marata tribinu o zaštiti prava radnika u Sloveniji - Prava naših građana se moraju štititi i kad napuste bh. granice!

nasaslovenija
Neki od zaključaka su da je potrebno temeljito i dugoročno raditi na edukaciji radnika tj. pravovremenom informisanju o uslovima rada. Saradnja građana i građanki BiH sa Agencijom za rad i zapošljavanje BiH se mora intenzivirati kako bi se smanjile zloupotrebe, a poslodavci koji vrše organizovane prevare radnika na vrijeme mapirali i zaustavili. Mediji moraju pružati više informacija o najčešćim načinima zloupotrebe radnika, opasnostima koje vrebaju te kako se mogu zaštititi. Sindikati u Sloveniji su prava adresa na koju se radnici mogu obratiti ukoliko imaju bilo kakve nedoumice o svom statusu, ugovoru ili smatraju da neko od njihovih prava nije ispunjeno.

Dva sata trajanja tribine nisu bila dovoljna da obuhvatimo sve detalje ove kompleksne teme, ali smo je prepoznali kao važnu i sigurno ćemo se u budućnosti truditi informisati što više građana i građanki o zaštiti njihovih prava van granica BiH, ali i ukazivati na to da diskriminacija potiče u njihovoj matičnoj zemlji te da se mora početi boriti i za prava koja ih Zakonom o radu sljeduju.

Nepoznavanje Zakona o radu vlastite države čini bh. građane i građanke u inostranstvu još podložnijim različitim prevarama i zloupotrebama. Ukoliko budete imali bilo kakva pitanja o ovoj temi, slobodno nas kontaktirajte kako bismo s vama podijelili kontakte predstavnika iz sindikata.

nasaradniciIz Naše stranke se zahvaljuju gostima koji su prepoznali važnost teme, a posebno predavačima iz Slovenije – Sonji Šarac (Nezavisni sindikat radnika Slovenija) i Marku Tanasiću (Savez slobodnih sindikata Slovenije) koji su nesebično dijelili jako bitne detalje iz višegodišnje prakse rada sa radnim migrantima.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u