KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Održana tribina o Bosanskom kraljevstvu

28.11.2017. - U okviru Strategije kulturne politike ZE-DO kantona u Muzeju Kaknja održana javna tribina “Kraljeva zemlja proglašenje Bosne Kraljevstvom”

Na ovoj veoma zanimljivoj javnoj tribini gosti predavači bili su prof.dr Emir Filipović, dr Enes Dedić i Edin Bujak MA. Zanimljivost ali i aktuelnost teme izazvala je značajan interes građana Kaknja, koji su se odazvali na poziv iz Javne ustanove KSC Kakanj i prisustvovali relevantonoj historijskoj priči o Kraljevstvu na koje se često pozivamo i o kojem ponosno pričama i pišemo.Tribini su prisustvovali i učenici iz Osnovne škole “Hamdija Kreševljaković” i Srednje tehničke škole “Kemal Kapetanović”. Istaknutim interesovanjem doprinos uspješnosti tribine dali su posjetioci.

Profesor Emir O. Filipović je podsjetio da su srednjovjekovni bosanski vladari tokom stoljeća opstojnosti bosanske države stolovali u više utvrđenih gradova u kojima su se nalazili njihovi dvorovi sa svim potrebnim elementima za upravljanje onovremenom državom. “Najveći broj stolnih mjesta bosanskih vladara nalazio se na prostoru Kraljeve zemlje. Prvobitno su se dvorovi bosanskih vladara nalazili u Visokom, na Bobovcu i Kraljevoj Sutjesci. Promjenom političke situacije u XV stoljeću bosanski kraljevi su upravljali zemljom iz Jajca” podsjetio je Filipović.

Enes Dedić je iznoseći oprečne stavove o najvažniojim elementima u vezi sa Tvrtkovim krunisanjem, između ostaloga, rekao da ponovna analiza izvorne građe i kontekstualizacija dosadašnjih naučnih saznanja omogućuju da se o jednom od najznačajnijih događaja u bosanskohercegovačkoj historiji progovori jezikom oslobođenim ideoloških naslaga.

Podsjećamo tokom tribione se govorilo o kraljevstvu na čijem se čelu od 1377. nalazio Tvrtko I Kotromanić, a koje je trajalo do 1463. godine.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u