KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

Održana stručna rasprava o podzemnoj eksploataciji

10.12.2015. - Stanje i mogući razvoj podzemene eksploatacije u okviru Pogona Haljinići, bila je tema stručne rasprave internog karaktera, a govorilo se o jamama: Begići, Seoce i Ričica

haljinici_rasprava_tx

Jučer je u Rudniku mrkog uglja Kakanj, u Pogona Haljinići, održana je stručna rasprava o podzemnoj eksploataciji uglja. Rasprava je trebala dati odgovore na nekoliko ključnih pitanja bitnih za razvoj otkopavanja uglja, a na osnovu kojih će se raditi kratkoročni, srednjoročni i dugoročni planovi. Izrada ovih planova zakonska je obaveza u rudarstvu.

Uvodne riječi i ciljeve rasprave na početku je saopštio vršilac dužnosti direktora Rudnika Kakanj Kasim Alajbegović. Opis trenutnog stanja i moguće pravce razvoja buduće eksploatacije, što je poslužilo kao osnova za iznošenje stručnih mišljenja, saopštio je izvršni direktor za proizvodnju u kakanjskom rudniku, Muhamed Plasto.

Većina učesnika ove rasprave, bili su rudarski inženjeri, koji u Rudniku obavljaju različite poslove u struci, počevši od smjenskih inženjera, upravnika pogona i njihovih zamjenika, pa do iskusnih glavnih inženjera koji rade u operativi i razvoju, odnosno, planiranju i projektovanju rudarskih objekata i radova. Kao doprinos u razmatranju osnovne teme, gdje se nalazi i kuda treba ići podzemna eksploatacija uglja, govorili su stručnjaci mašinske, geološke i elektro struke.
Mišljenja koja su se danas mogla čuti iznesena su uz stručna usmena elaboriranja sa opisom postojećeg stanja i prijedlozima o nastavku eksploatacije u tri područja. Riječ je o lokalitetima Begići-Bištrani, gdje je planirano širokočelno mehanizovano otkopavanje uglja u prvom otkopnom polju, a koje je za eksploataciju pripremano tokom ove godine. Za drugo i treće otklopno polje potrebna su dodatna istražna bušenja.
Druga dva lokaliteta, koja trebaju biti predmet planiranja i otkopavanja uglja nalaze se u području jame Seoce, u centralnom reviru i u jami Ričica.

Rasprava je vođena, stručno, kolegijalno, u korektnoj razmjeni argumenata, a privedena je kraju zaključkom na osnovu kojeg će vršilac dužnosti direktora Rudnika Kakanj, Kasim Alajbegović, formirati stručni multidisciplinarni tim, sastavljen od rudrskih inženjera, geologa, ekonomista i pravnika, sa zadatkom da izrade dokument u kojem će biti elaborirane sve prednosti i slabosti, danas predloženih varijanti za nastavak i budući razvoj podzemne eksploatacije uglja u Rudniku Kakanj.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u