KakanjLive | Utorak, 07.07.2020. godine

Održana komemoracija komandantu Dinku

31.12.2017. - Od komandanta Elvedina Dinka Šehagića oprostili se načelnik općine Kakanj Nermin Mandra, brigadni general Sakib Mahmuljin, saborac iz Trećeg manevra Mevludin Delibašić

dinkokomemoracija1
U velikoj sali Doma kulture održana je komemoracija za ratnog komandanta Elvedina Dinka Šehagića. Ovom prilikom od komandanta Šehagića prigodnim i biranim riječima oprostili su se načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, ratni komandant Trećeg korpusa Armije Rešubloke BiH Sakib Mahmuljin, te u ime boraca i starješina Trećeg manevarskog bataljona Mevludin Delibašić. U ime porodice rano preminulog komandanta Šehagića govorio je Damir Neimarlija.

Biografske crtice iz života komandanta Dinka, pročitao je Evelin Memić.

Komomeraciji je prisustvovao veliki broj građana Kaknja i Dinkovih saboraca.

dinkokomemoracija3

Općinski načelnik Nemin Mandara je uz izražavanje saučešća porodici i saborcima istakao ukupan ratni i postratni angažman u njegovanju tekovina oslobodilačke borbe, naglašavajući da hiljade mladih ljudi ovog grada na društvenim mrežama odaje počast komandantu:
- Kakanjska mladost se masovno oprašta od komandanta Dinka zato što je zajedno s njima učestvovao u memorijalnim pohodima na Kamenicu, zato što je držao časove historije u Popovoj Luci, u Semizovcu i na drugim mjestima, zato što je okupljao svoje borce na Ponijerima, zato što je sa svojim borcima gradio spomen-obilježja u Semizovcu i na Ponijerima, zato što je u Gradskom spomen-parku s ponosom primao raport pred strojem dobrovoljaca iz 1992. godine, zato što je u Radio klubu skupljao predmete za muzejsku postavku, zato što je vrijedno radio na pisanju monografije o ulozi Kaknja u odbrani od agresije. Komandant Elvedin Šehagić Dinko je uspio u srca novih generacija Kakanjaca koje stasaju usaditi patriotizam i motivaciju da nastave tamo gdje je on stao, da čuvaju našu svetinju – državu Bosnu i Hercegovinu, da vole svoj Kakanj, da vrijedno uče i rade i da nikada ne zaborave sve one koji su se žrtvovali za slobodu, rekao je Mandra.

Brigadni general Sakib Mahmuljin je rekao da je sa velikom nevjericom primio vijest o preranoj smrti komandanta Dinka, jer su još u subotu bili zajedno i razgovarali o saborcima koji u posljednje vrijeme primaju pozive kao osumnjičeni za ratne zločine.

- Ove činjenice su teško pogodile Dinka, koji me nikada nije iznevjerio i u njegovo ime nećemo nikada šutjeti o časnoj i oslobodilačkoj borbi, rekao je Mahmuljin.

dinkokomemoracija4

U ime saboraca i starješina Trećeg manevarskog bataljona od komandanta Dinka se oprostio Mevludin Delibašić. Podsjetio je na neke ratne bitke i na kraju na akciju deblokade Sarajeva, rekavši da dogodine Dinka neće biti na godišnjici obilježavanje bitke u Semizovcu:

- Do godine tamo neće biti Dinka. Znam da ćemo svi reći, nije istina, tu je, samo ga ne vidimo... Ali čućemo riječi kojma se sjeća svojih boraca. Čućemo riječi koje je svake godine govorio na našim godišnjicama. Vjerujem da i Dinko sada čuje nas. Komandante sada borci i starješine Trećeg manevarskog bataljona raportiruju Tebi - Tvoja budućnost sada ima ime, to je stih iz naše pjesme o Trećem bataljonu. Dalje se kaže i djevojka tvoja ponosi se time. Mi ćeme sada reći: - Tvoji borci ponose se time. I dalje idemo složno, idemo ko jedan ... Neka ti je rahmet veliki. Ti si živio da budeš vječno živ. Umro nisi. Završio je Delibašić.

A.ZEKIĆ/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u