KakanjLive | Utorak, 04.08.2020. godine

Održana deseta manifestacija - Proljeće srca moga

05.04.2016. - Simboličnim nazivom „Proljeće srca moga“ Asocijacija žena MIZ Kakanj, deseti put je poslala poruku ženama u BiH da probude svoj aktivizam, te svoja znanja i vještine usmjere u rad za dobrobit zajednice i džemata

proljece_02

U organizaciji Asocijacije žena Medžlisa IZ Kakanj, u nedjelju 03. aprila,  održana je deseta, po redu, manifestacija “Proljeće srca moga”. Ona je završnica projekta “Dani posvećeni ženi”, čiji je cilj podstaknuti i pravilno usmjeriti ženski aktivizam, osnažiti i pomoći žene muslimanke kroz edukativne, ibadetske, kulturne, socijalne i zabavne sadržaje kako bi se mogle nositi sa svim izazovima današnjeg vremena.

Majke šehida – počasne gošće

Programu su prisustvovale i počasne gošće - majke kakanjskih šehida. U islamu žena je najviše poštovana kao majka. Ne kaže se zalud „džennet je pod majčinim nogama“ a majkama šehida i pripadaju šehidske nagrade Ahireta. „Oni su živi...“ majke će vidjeti svoje sinove i zato Asocijacija žena MIZ-a Kakanj, neizostavno posebno mjesto i čast ukazuje majkama šehida.

proljece_01

Učesnici u programu

U programu učešće su uzele: dr Iman Al Šaal iz Egipta, predstavnica Rijaseta IZ u BiH Džermana Šeta, predstavnica Muftijstva sarajevskog Sabrija Mehmedović, direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Dževada Šuško, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Kenela Zuko, profesorica Muvedeta Halilović i koordinatorica Aktiva žena MIZ Kozarac Refija Refka Arifagić.

Gosti iz Mostara, Sarajeva i drugih krajeva BiH

Izvedbom ilahija svoj doprinos ovogodišnjem programu dale su i članice hora Karađoz-begove medrese u Mostaru, djevojke iz hora Fondacije Tuba (Sarajevo), solistice hora Asocijacije žena Medžlisa Kakanj, Ajla Begović izvedbom ilahije i Hana Panjeta interpretacijom sevdalinke.

Posebnu čar manifestaciji dale su učači Kur na, predstavnice medresa i islamskih fakulteta u BiH.

proljece_05

Natječimo se u dobru

Prigodnim govorom obratio se i glavni imam Medžlisa IZ Kakanj, mr.Sulejman ef.Čeliković, zaželivši da rad žena u svim medžlisima, na području BiH, bude potaknut i podržan.
Koorinatorica Asocijacije žena medžlisa Kakanj, Elvedine Plasto, je poručila: Natječemo u dobru, da timskim radom i kontinuiranim djelovanjem osnažujemo svoje džemate, jer nam je to emanet od Allaha.

proljece_04

Kozarac i Kakanj u projektu sestrinskih džemata

Pored svih poruka koje su gošće uputile, posebnu emociju kod prisutnih izazvalo je obraćanje predsjednice Aktiva žena Medžlisa Kozarac, Refije Refke Arifagić, koja je kroz suze pokazala svoju radost, jer će Kakanj i Kozarac biti u projektu „Sestrinskih džemata“.

proljece_03

KakanjLive/ Asocijacija žena MIZ Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u