KakanjLive | Subota, 30.05.2020. godine

Održan prvi Aprilski koncert Rudarske glazbe

17.04.2018. - Rudarska glazba je povodom Dana općine Kakanj i Dana Armije Republike BiH, u ponedjeljak 16. aprila održala prvi Aprilski koncert i sve prisutne oduševila izvedenim repertoarom

Kraj koncerta izvođači i posjetioci su dočekali na nogama, uz dugotrajan aplauz i zajedničko pjevanje.Za mnoge ovo je bila nestvarna večer, bio je to san koji se ostvario ljudima koji vole i podržavaju ovaj orkestar. Ovo je ustvari i bio koncert za podršku održavanju i unaprjeđenju rada Orkestra. Veliki broj instrumenta davna je nabavljen, a Rudarska glazba već odavno nema svečane uniforme sa državnim, kakanjskim i rudarskim obilježjima. Kako bi se obnovili instrumenti i nabavile nove uniforme iz Orkestra su pozvali kakanjske privrednike da donacijama podrže ovaj koncert. Odazvali su se: Općina Kakanj, MGM FARM, Tvornica cementa, AB Petrol, DSM Trade, Trgošped, Delibašić Poliuretani, Delta Petrol, Nova Trgovina-S i Plama Pur BH. Svima njima uručene su posebne zahvalnice za podršku prvom Aprilskom koncertu Rudarske glazbe. Zahvalnica je uručene i Rudniku Kakanj za podršku dugu 66 godina, a večeras je i obznanjeno da Rudnik na godišnjem nivou rad Rudarske glazbe podržava sa više od 40 hiljada maraka. Uglavnom za honorare, učenicima, studentima, penzionerima, radnicima i nezaposlenim sviračima članovima orkestra. Zahvalnica je uručena i grupi Autostop, za nabavku instrumenata koje su poklonili Orkestru prije dvije godine.

Oduševljenje izvedenim repertoarom teško je opisati. Takav bis i takvo aplaudiranje do sada nisu zabilježeni u kakaknjskom Domu kulture. U programu je učestvovala i kakanjska vokalna grupa Bostan, sa voklanom solistkinjom Nejrom Avdagić – Smailagić. Može se reći da su u programu učestvovali i posjetioci. Na kraju koncerta zajedno su pjevali sa orkestrom, aplaudiranjem su pratili svaki takt završne kompozicije, a dvije posljednje melodije su odstajali na naogama pozdravljajući članove Rudarske glazbe.

Ove večeri izveden je repertoar: 20-th Century Fox, Bosanskohercegovački motivi - splet sevdalinki, Šehidski rastanak , Kad procvatu behari , Evergreen splet , Verdiana , Muzika iz filma Pirati s Kariba, Smoke on the water, Sway, La cumparsita, Splitske kale i Radecki marš.

Posebno zahtjevan posao na realizaciji koncerta odradila je tehnička i snimateljska ekipa Nezavisne televizije IC Kakanj.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u