KakanjLive | Utorak, 19.01.2021. godine

Održan film festival

06.04.2018. - U okviru manifestacije Dani otvorenih vrata Dnevnog centra za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama Visoko jučer je u kino Sali kakanjskog Doma kulture održan Film festival na kojem je prikazano šest filmova.

U okviru Programa obilježavanja 8. aprila – Dana oslobođenja Kaknja i 15. aprila – Dana općine Kakanj u petak 6. aprila 2018. godine u velikoj sali KSC je održan film festival. Film festival je održan i u okviru manifestacije Dani otvorenih vrata Dnevnog centra za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama Visoko, a na festivalu su prikazani filmovi o životu i radu korisnika ovog Centra i članova njihovih porodica. Ovoj manifestaciji prisustvovao je veliki broj zvanica iz javnog i političkog života, a Film festival su pogledali i načelnici nekoliko općina ZDK kao i ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Nurđehan Šahinović.

Ovaj film festival je kruna aktivnosti manifestacije Dani otvorenih vrata Dnevnog centra za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama. Svake godine ovom se manifestacijom prve sedmice u mjesecu aprilu nastoji ukazati na rad i aktivnosti Centra i na njegov značaj za lokalnu zajednicu. Prisutnima se u Sali KSC Kakanj obratila direktorica JU Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama ZDK Meldina Ugarak.

-Želim da budete oduševljeni jer ovo je jedan veliki projekat kako za ZDK tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Prvi put se održava ''Film festival'' djece i odraslih sa posebnim potrebama. Ovo će biti jedan historijski projekat za pamćenje. Umjetnost je najljepši oblik onog što radimo i što želimo da postignemo da naša djeca dobiju prvi aplauz i mnoge aplauze koji slijede. Prošli smo neke tranzicijske momente za koje se nadam da se nikada više neće ponoviti. Iznenadit ćemo pozitivno jedni druge svaki dan i bit ćemo uzor u Bosni i Hercegovini i šire, rekla je Meldina Ugarak, direktorica JU Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama ZDK.

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, Nurđehan Šahinović je rekao kako će Vlada ZDK omogućiti sva materijalno-tehnička sredstva djeci i odraslim sa posebnim potrebama u ZDK.

-Ushićen sam jer je napravljena velika stvar ovdje i prvi put se pravi film festival za djecu i odrasle sa posebnim potrebama. Vlada ZDK je čvrstog stava da JU Cenatr za djecu i odrasle osobe sa posebim potrebama treba da radi i da će se sva materijalna i tehnička sredstva omogućiti ovim osobama, rekao je Nurđehan Šahinović, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice.

Posjetioci KSC Kakanj su imali priliku da pogledaju pet dokumentarnih i jedan igrani film koji su nastali u nastojanjima da se pošalje poruka širokoj javnosti i skrene pažnja na ovu osjetlivu populaciju društva. Prikazani su filmovi ''Moj put'', ''Moja dimenzija tišine'', ''Svi smo mi različiti'', ''Heroji bez plašta'', ''Kad porastem bit ću DJ'', i ''Kasting za audiciju''. Snimanje ovog posljednjeg filma pomogli su glumci Enis Bešlagić i Mirza Mušija. Filmove su snimili Yunus Demirbas iz Turske i Esad Zečević, a prvi film festival ove vrste u Bosni i Hercegovini izmamio je sreću na licima korisnika i uposlenika Dnevnog centra Visoko kojima mnogo znači razumijevanje i podrška lokalne zajednice. Ovi hrabri ljudi su putem filmova pokazali da za sreću i velike korake u životu ne treba mnogo – samo volja sa jedne i razumijevanje i prihvatanje sa druge strane. Žiri je na kraju ovog Film festivala dodijelio po jednu nagradu za svaki od filmova, a film ''Kasting za audiciju'' je bio najbolji po izboru publike koja je putem listića imala priliku da glasa za jedan od šest prikazanih filmova.

E.Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u