KakanjLive | Četvrtak, 06.08.2020. godine

Odobrena sredstva po molbi iz Slatkog života

03.07.2019. - Udruženja dijabetičara „Slatki život“ Kakanj obratilo se Općini, s namjerom da se pomoć za devetoro djece koja koriste senzore za mjerenje glukoze u krvi dobije odlukom Općinskog vijća. Reagovalče su nadležne službe i pomoć je odobrio načelnik Aldin Šljivo


skenzori
Općinski načelnik Aldin Šljivo odlučio je da odobri 2.200 KM Udruženju građana oboljelih od dijabetesa, za nabavku senzora za mjerenje nivoa glukoze u krvi za devetero kakanjske djece. Na ovaj način se omogućava lakša, sigurnija, brža i bezbolnija kontrola glukoze u krvi kako se djeca ne bi morala dnevno i do šest puta ubadati iglicama.
Udruženje se prvobitno obratilo Općinskom vijeću, a nakon toga reogovao je Općinski načelnik. Ocjenjeno je da nema potrebe ovu molbu dostavljati Kolegiju Vijeća i sve je završeno u okviru Službe za društvene djelatnosti, boračka pitanja, raseljena lica, izbjeglice i povratnike koju vodi Rešad Zaimović i Kabinata Općinskog načelnika. Naš portal o tome je pisao prije desetak dana, i poslije svega može se zaključiti da je reakcija na molbu iz Slatkog života uslijedila i brzo i kvalitetno.

Mirko Lukić, predsjednik Udruženja dijabetičara „Slatki život“ Kakanj, je prezadovoljan ishodom ove molbe, jer ova sredstva će izvjestan vremenski period, biti od pomoći roditeljima i o svemu kaže:
- Molba nije razmatrana na Vijeću jer su tako ocjenili u stručnim službama. O kompletnoj proceduri me upoznao pomoćnik načelnika za društvene djelatnostio Rešad Zaimović i mi sada očekujemo uplatu ovog novca, kako bi pokrenuli nabavku senzora. Uglavnom se kupuju vani i sada trebamo naći model za njihovu dostavu u naše Udruženje. Zahvalan sam gosodinu Aldinu Šljivi, a prilikom razgovora u Općini, najavljena je mogućnost da se sredstva za nabavku ovih senzora planiraju u budžetu Općine Kakanj za 2020. godinu. U tom slučaju bio bi to izuzetan gest posebne brige za naših devet mladih sugrađana.

Radi se o udruženju koje broji 265 članova, od kojih 123 žene i devetero djece. Dijabetičari koji koriste inzulinsku terapiju moraju 4-6 puta dnevno mjeriti nivo glukoze u krvi upotrebom iglica, usljed čega može doći do neželjenih posljedica po kožu. Senzori otklanjaju potrebu tradicionalnog načina mjerenja, budući da se postave na stražnjoj strani nadlaktice i tako koriste 14 dana. Pritom uređaj vrši očitovanje za svaki minut korištenja.

Općina Kakanj će i ubuduće iskazivati poseban osjećaj razumijevanja i solidarnosti, izlazeći u susret kategorijama stanovništva koje se susreću sa izazovima u svakodnevnom životu i radu.

Vezani tekst:Udruženje Slatki život traži pomoć Vijeća

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u