KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

Odluka o javnom interesu za trasu nove saobraćajnice

28.01.2018. - Na dnevnom redu Šesnaeste sjednice Općinskog vijeća Kakanj koja je zakazana za utorak 30. januara, naći će se i prijedlog odluke za proglašavanje javnog interesa nad parcelama buduće trase nove gradske saobraćajnice od ulice Sedme musklimanske brigade do benzinske pumpe Hifa

plandiste_saobracajnicaDio područja kojim bi trebala prolaziti buduća zaobilaznica

Zavod za planiranje i izgradnju Općine Kakanj podnio je u junu 2017. godine, zahtjev za utvrđivanje javnog interesa u svrhu izgradnje nove gradske saobraćajnice od Ulice 7. muslimanske brigade do benzinske pumpe „Hifa". Zahtjev je podnesen kako bi se mogao provesti postupak potpune eksproprijacije na nekretninama koje se u vlasničkom smislu tretiraju kao javno dobro, državna i privatna svojina. Za trasu saobraćajnice ukupno su predviđene 24 parcele od čega je pet u kategoriji javnog dobra - putevi, 13 je državna svojina u vlasništvu Općine Kakanj, a po jedna su također kao državna svojina u vlasništvu Rudnika Kakanj, RO Jasmin i MUP-a Zeničko dobojskog kantona. Tri parcele su privatno vlasništvo.

Buduća saobraćajnica spada u kategoriju glavnih gradskih prometnica, kojom treba rasteretiti saobraćaj u gradskoj jezgri i služila bi kao zaobilaznica.

Zbog karaktera saobraćajnice i njenog gabarita, neophodno je vršiti potpunu eksproprijaciju okolnog zemljišta, kako je navedeno u Elaboratu eksproprijacije, izrađenom od strane Modus Projekt d.o.o. Kakanj, koji je dva puta dopunjavan, i to cijepanjem parcela po novom i starom premjeru, te upisivanjem ispuštenih parcela na trasi predviđene saobraćajnice.

Nakon što Općinsko vijeće Kakanj utvrdi javni interes, što se očekuje 30. januara na 16. Sjednici Vijeća, provešće se postupak potpune eksproprijacije na nekretninama, koje nisu državna svojina i u vlasništvu Općine Kakanj, a po prijedlogu Općinskog pravobranilaštva, kao zakonskog zastupnika općine Kakanj.

Potreba za izgradnjom ove saobraćajnice je evidentna. Na ovom području građani Kaknja trenutno motornim voziloma upravljaju od zgrade Općinskog suda saobraćajnicom koja ide ide prema Domu zdravlja (dvosmjerno), a onda jednopsmjernom uskom saobraćajnicom koja prolazi kroz dio naselja Plandište, pored industrijskog kruga Stare jame i spušta se ponovo u dvosmjerni saobraćaj u ulicu Sedme muslimanske brigade. Ovdje je riječ o donošenju odluke o eksproprijaciji zemljišta, a tek poslije toga treba voditi radnje vezane za izgradnju. U svakom slučaju, ova je saobraćajnica nasušna je potreba i što prije počne realizacija poslova za njenu gradnju to bolje.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u