KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Očuvanje kulturne baštine kroz obuku tkanja

30.05.2016. - Udruženje žena Kakan (UŽOK) u Mjesnoj zajednici Brnjic, nastavlja realizaciju projekta “Očuvanje kulturne baštine kroz obuku tkanja, krojenja i šivenja”

Neumorna i dsetljećima već veliki borac za posebno ekonomsku neovoisnost žena,Munevera Zečević, o edukaciji tkanja nam je rekla: “Ovaj projekat UŽOK realizira uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i načelnika Općine Kakanj Nermina Mandre. U edukaciji učestvuje 23 polaznice sa područja Mjesne zajednice Brnjic. Cilj projketa je višestruk: animirati žene iz ruralnih područja, očuvati kulturnu baštinu lokalnog podneblja i ekonomski osnažiti žene. Proizvodni nastali na tkalačkom stanu, rađeni priodnim materijalima i zlatnim rukama žena uvijek nađu put do kupca i mislim da bi se žene Brnjica mogle organizovati u obrt kućne radinosti i tako nastaviti sa proizvodnjom i sebi omogućiti značajne izvore prihoda”.

Obuka se obavlja kroz zidno tkanje čime se kao finalni proizvod dobijaju serdžade, potkice, šalovi, i kroz podno tkanje koje rezultira izradom ćilima, ponjava, bez platna i pirlit tkanja.

Sveprisutna u aktivnostima UŽOK-a Naila Alić Demir, o proizvodima tkanja i šansi koju imaju žene, kae: “Obzirom da postoji potražnja za bosanskim ćilimima, sofra boščama, stolnjacima, nadstolnjacima, realno je očekivati da se nakon uspješno obavljene obuke žene u Mjesnoj zajednici Brnjic organizuju te lijepom i kvalitetnom izradom ponude tržištu rukotvorine i postanu prepoznatljive po tkanim proizvodima”.

Tokom ove edukacije, obuka tkanja će biti upotpunjena obukom krojenja i šivenja. Na ovaj način biće zaokružen edukacioni ciklus koji omogućava kompletnu obradu predmeta koji pripadaju kulturnoj baštini ovog lokalnog podneblja. Poslije završene obuke poolaznice će dobiti uvjerenja o uspješnoj završenoj edukaciji, a UŽOK će na korištenje polaznicama ostaviti jednu mašinu za šivenje i jedan tkalački stan, kako bi se nastavilo zajedničko kreiranje i rad u prostoriji gdje će se žene okupljati, družiti i korisno raditi.

Pogledati fotogaleriju na Facebook KakanjLive.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u