KakanjLive | Utorak, 02.06.2020. godine

Obrazovni program na temu tradicionalne muzike

19.01.2018. - Uskoro se očekuje realizacija saradnje između JU KSC Kakanj i Damira Imamovića jednog od najznačajnih savremenih izvođača sevdaha

Screenshot_9-1024x566Direktor JU KSC Kakanj Aldina Šljivo i Damir Imamović jedan od najznačajnijih savremenih izvođača sevdaha razgovarali su o uspostavljanju saradnje. Naime radi se o potpuno novom projektu, modernom projektu “SevdahLab” koji podrazumijeva radionicu i predavanje uz atraktivnu 3D projekciju.

Pojava Damira Imamovića na muzičkoj sceni 2005. godine proizvela je novi talas interesovanja za sevdah kao i jedan sasvim nov pogled na ovu staru formu. Rođen je u porodici sevdalijskih bardova Đule, Zaima i Nedžada Imamovića, gdje je rano došao u kontakt s tradicijom sevdaha. Najnoviji album Dvojka producirao je Chris Eckman (Tamikrest, Bassekou Kouyate), a objavio ga je prestižni Glitterbeat Records u aprilu 2016. godine. Od 2011. godine radi kao edukator u okviru programa radionica i predavanja SevdahLab. O sevdahu je govorio na Univerzitetu Loyola (Chicago), Filozofskom fakultetu (Ljubljana), Muzikološkom institutu (Beograd), centru DeBalie (Amsterdam) i dr. U Sarajevu već nekoliko godina priređuje višednevne radionice.

Radionica i predavanje su planirane u mjesecu martu, a iste bi se održale u Domu kulture. U toku su pregovori u vezi ove saradnje. Više informacija ćemo objaviti u narednom periodu.

JU KSC/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u