KakanjLive | Subota, 16.01.2021. godine

Obilježena godišnjica Patriotske lige Kakanj

04.03.2018. - Povodom 26 godina od osnivanja Patriotske lige Kkaaknj, u maloj Sali Doma kulture održana svečana akademija

Udruženje branilaca Patriotska liga Kakanj, u petak 2. marta, na 26. godišnjicu formiranje prve kakanjske organizovane vojne formacije Patriotske lige, u Maloj Sali Doma kulture priredilo je Svečanu akademiju.Uz prisustvo pripadnika ove jedinice, članova njihovih porodica prigodnim sjećanjem evocirane su uspomene na vrijeme kada se ilegalno organizovao i pripremao otpor dolazećoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

O ljudima i njihovim djelima, koji su imali hrabrosti i koji su vizionarski ocjenili kakav se rat sprema , govorili su predsjednik Skupštine Sejad Zaimović i predsjednik Upravnog odbora Udruženja Patriotske lige Kakanj Fadil Imamović. Podsjetili su na odvažnost i spremnost jedne male grupe ljudi, kojoj su i sami pripadali, a koju je vodio predsjednik SDA Kakanj i predsjednik Skupštine opštine Kakanj , profesor Kemal Čelebić. Bio je ovo, ustvari, još jedan sastanak grupe patriota koji su 3. marta 1991. godine u kući Ibrahima Salihbegovića stali u vojnički stroj prve kakanjske jedinice Patriotske lige. Zatim ljudi koji su organizovali i pripremili naoružavanje i ostalo vojničko opremanje ove jedinice. Bili su ovdje i članovi njihovih porodica umrlih i poginulih boraca prve kakanjske vojne formacije. Tokom održavanja skupa prisutni su u dva navrata odali dužno poštovanje i proučili Fatihu za njihove duše.

Od samog početka akademije pa do njenog kraja, na projekcionom platnu mogle su se vidjete brojne ratne fotografije, kakanjskih patriota na ratištima širom BiH, od brezansko ilijaškog, preko Vozuće do Sanskog mosta.

Prisutnima se prigodnim riječima obratio i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

Na kraju ovog druženje srebrene plakete sa grbom Patriotske lige uručene su Salihu Zaimoviću i Mohjedinu Neimarliji, za doprinos u formiranju Patriotske lige i organizaciji otpora agresiji. Podsjećamo da su na 25. godišnjicu, ovakva priznanja dodjeljena za 68 pripadnika Patriotske lige Kakanj.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u