KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

Obilježen svjetski Dan romskog jezika

05.11.2017. - Centar za majke „Nada“ Kakanj koji vodi Zemina Vehabović a u Gradskoj biblioteci organizovalo je obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika

SAM_4517

Država Bosna i Hercegovina je 2016. godine finansiranjem projekta romske organizacije „Bolja Budućnost“ iz Tuzle u povodu obilježavanja 5. novembra Svjetskog dana romskog jezika, ozvaničila ovaj datum u svom kalendaru značajnih datuma, ali do sada ovom datumu nije dala poseban akcenat kako bi ga obilježila u okviru institucija Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz udruženja “Kali Sara-Romski informativni centar“ IZ Sarajeva.
Centar za majke „Nada“ Kakanj koji vodi Zemina Vehabović a čije programske aktivnosti prvenstveno podrazumijevaju brigu, zaštitu i promociju prava za žene Romkinje, organizovalo je obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika. Ovom prilikom u Gradskoj biblioteci, govorilo se o tradicii i kultuiri Roma uz naglašavanje činjenice da je na našim prostorima romski jezik, jezik koji izumire i da se prema nekim statistikama ovim jezikom služi tek nešto manje iod deset posto Roma. Više je razloga, a između ostalih posebno je apostrofiran diskriminacija Roma iz koje proizilazi niz popstopaka kojima su uskraćivana prava, posebno u obnlasti obrazovanja.

SAM_4520

Očekivanja žena iz Centra Nada su da će u školskim ustanovama bar kroz dodatnu ilki dopunsku nastavu svoje mjesto za učenike Rome pronaći i njihov maternji jezik.
Obilježavanje ovog Svjetskog Dana Roma poedržala je i Općina Kakanj. U Grdaskoj biblioteci ovaj su problem i ranije prepoznali pa su prošle godine realizirali projekat štampanja i objavljivanja CD-a „Stare romske bajke i priče“. Prisutni ovom skupu su pregladali njegov sadržaj.

SAM_4519

Na međunarodnoj konferenciji održanoj u Zagrebu 5. novembra 2008. godine od strane predstavnika Roma iz 17 zemalja svijeta, usvojena je i potpisana Povelja o proglašenju 5. novembra za Svjetski dan romskog jezika. “Kali Sara - Romski informativni centar“ Sarajevo kao učesnik konferencije istu prihvata i potpisuje.
To je zapravo bio dodatni vjetar u leđa da “Kali Sara-Romski informativni centar“ 2010. godine u Sarajevu organizuje Regionalnu konferenciju na temu „Standardizacija romskog jezika za zemlje bivše Jugoslavije“, a potom 2012. godine štampa knjigu „Standardizacija romskog jezika“. Treba naglasiti da su na standardizaciji romskog jezika učestvovali eminentni stručnjaci iz oblasti kulture, historije i romskog jezika sa prostora ex-Jugoslavije na čelu sa prof.dr. Rajkom Đurićem.

SAM_4516

Opća Skupština UNESCO-a je 7. novembra 2015. godine prihvatila 5. novembar kao Svjetski dan romskog jezika.
Prilikom održavanja Druge godišnje konferencije o stanju ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini, 22. i 23. marta 2016. u Mostaru, predstavnici udruženja „Kali Sara-Romski informativni centar“ pred Zajedničkom komisijom oba Doma Parlamentarne Skupštine BiH, izložili su prijedlog da Bosna i Hercegovina usvoji 8. april kao Međunarodni dan Roma, 2. august kao dan obilježavanja Samudaripe/stradanja Roma u Drugom svjetskom ratu i 5. novembar, te iste uvrsti u Državni kalendar značajnih datuma.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u