KakanjLive | Petak, 29.05.2020. godine

Obilježen Evropski dan bez automobila

22.09.2016. - Evropski dan bez automobila u Kaknju je danas obilježen biciklističkom turom od Kaknja do Kraljeve Sutjeske

bezauta

Više od 150 učesnika vožnjom bicikla ulicama Kaknja i dalje sve do Kraljeve Sutjeske poslalo je poruku o potrebi smanjenja korištenja automobila obzirom na činjenicu da produkti sagorijevanja motora sa unutrašnjim sagorijevanjem sadrže široku lepezu otrovnih gasova.

Po dolasku u Kraljevu Sutjesku za sve učesnike upriličen je čast historije o srednjovjekovnoj Bosni, te značaju i ulozi kraljevskih dvora u Kraljevoj Sutjesci i obližnjem Bobovcu.
Ovaj događaj organizirala je Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj, u saradnji sa Društvom pedagoga tjelesne kulture.
Evropska sedmice mobilnosti koja se obilježava u periodu od 16. do 22. septembra je kampanja usmjerena ka podsticanju građana na korištenje javnog prijevoza, biciklizam, šetnju i na podsticanje europskih gradova da promovišu ova prijevozna sredstva, grade biciklističke staze itd.
22. septembar – Evropski dan bez automobila se obilježava kako bi najmlađi naučili da bez čistijeg vazduha nema zdravog života, da se u gradu može i pješačiti, koristiti bicikl i javni prevoz, kao i da se tako stvara zdrava životna sredina sa manje zagađenja i buke.

PRESS OPĆINE KAKANJ

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u