KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

Obilježen Dan kakanjskih šehida

29.04.2019. - Na području Kamenice u općini Zavidovići, u rejonu Popova Luka, na spomen obilježju podignutom za 107 poginulih boraca u borbama na Vozućkom ratištu održano tradicionalno sjećanje na poginule borce kakanjskih jedinica Armije Republike BiH

Iz Kaknja su autobusi sa građanima koji su odlučili nedjelju 28. april, provesti obilježavajući Dan šehida Kaknja ka Zavidovićima krenuli u rano jutro, a već u 9:00 sati, stigli u Zavidoviće i tamo je obavljena posjeta Centralnom spomen obilježju. Nešto ranije učesnici pješačkog pohoda krenuli su autobusom ispred Sahat kule, kako bi se pridružili pješacima na polaznoj tački za pohod, na Ponijerima.
Sa Ponijera je krenuo i biciklistički i motociklistički pohod. Ovaj drugi u 10:00 sati.

Luka šehida, bila je krajnje odredište i na spomen obilježju za šehide i poginule borce u brorbama za oslobođenej Vozuće, položeno je cvijeće i održan prigodan vjerski program. Ovom prilikom načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, između ostaloga je rekao:

- Sjetni smo jer je naša sloboda na ovom prostoru plaćena životima 107 kakanjskih boraca. Oni su bili dobri sinovi, pažljivi muževi, osjećajni očevi, vrijedni ljudi. Mnogi od njih danas bi bili i brižni djedovi. Oni su bili najbolji i najhrabriji u našem životnom okruženju. Bili su najpožrtvovaniji u ratu i možemo zamisliti kakvi bi tek bili požrtvovani i vrijedni u poslijeratnoj obnovi i izgradnji našeg Kaknja i naše države. Nedostaju nam i duboko žalimo za njima. Duboko suosjećamo s njihovim porodicama, majkama i očevima, suprugama, sinovima i kćerkama i njihovim unucima.

Poslije podne namaza i ručka za porodice šehida i učesnike programa, usllijedio je povratka u Kakanj.
Dan ranije, u subotu 27. Aprila u organizaciji Odbojkaškok kluba sjedeće odbojke, održan je tradicionali 25. Po redu memorijalni turnir u sjedećoj odbojci ” Šehidi Kaknja”.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u