KakanjLive | Utorak, 02.06.2020. godine

Obilježen Dan kakanjskih šehida i poginulih boraca

29.04.2018. - Dan kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta obilježen je tradicionalnim pohodom pod nazivom „Stazama kakanjskih heroja“

U subotu 28. Aprila 2018. godine nastavljena je tradicija masovnog odlaska građana Kaknja na spomen-obilježja iz odbrambenog i oslobodilačkog rata 1992.-1995. Građani Kaknja su na ovaj dan do Spomen-obilježja kakanjskim šehidima i poginulim borcima vozućkog ratišta u Popovoj Luci (Kamenica, Zavidovići) putovali u četri autobusa koji su vozili preko Zenice i Zavidovića, dok su još dva autobusa iz Kaknja do Ponijera odvezla učesnike memorijalnog pohoda, te memorijalne biciklističke i motociklističke vožnje pod nazivom “Stazama kakanjskih heroja”.

Građani koji su putovali preko Zavidovića svratili su u gradsku jezgru ove kakanjske bratske općine kako bi na spomen-obilježje na kojem su ispisana i imena kakanjskih šehida i poginulih boraca koji su poginuli na području općine Zavidovići položili cvijeće i odali počast. Položeno je cvijeće, a potom se kolona uputila u Kamenicu.

Ranim jutrom sa Ponijera u pravcu Kamenice uputile su se tri grupe kakanjskih patriota, jedna pješke, druga biciklima, treća motociklima, kako bi memorijalnim pohodom, te memorijalnom vožnjom, čiji je naziv „Stazama kakanjskih heroja“, iskazali svoje poštovanje i zahvalnost šehidima i poginulim borcima vozućkog ratišta.

 U memorijalnom pohodu kojem se priključilo više od 120 učesnika, učestvovali su i općinski načelnik Nermin Mandra i brojni drugi patrioti iz Kaknja.

 Po dolasku nekoliko stotina građana u memorijalni prostor u Popovoj Luci, upriličen je prigodan program povodom 28. aprila – Dana kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta u okviru kojeg su se prisutnima obratili predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj Tahir Mandžuka, načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra i ratni komandant Munir Karahodžić.

 Rudarska glazba iz Kaknja je  svirala himnu BiH, temelodije  “Šehidi” i “Kad procvatu behari”. Izveden je i vjerski program u kojem su učestvovali imami Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, te mladi interpretator ilahija Bilal Zukan.

 Pročitana su i imena kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta, te je položeno cvijeće.

 U svom obraćanju općinski načelnik Nermin Mandra je ukazao na potrebu obilježavanja velikih pobjeda Armije R BiH kakva je bila i pobjeda na Vozući:

-Neprijatelji BiH bi bili sretni da mi zaboravimo na bijele nišane i spomen-obilježja. Oni žele da na ovakvim mjestima ne bude omladine jer računaju da će generacije koje su doživjele rat prirodnim slijedom nestati, a da mlađe generacije država BiH neće zanimati i da će prihvatiti tezu da je ona nemoguća. Zbog toga mi moramo našoj djeci i unucima prenijeti patriotsku svijest kao najljepše i najvažnije naslijeđe. Da bismo to učinili mi moramo zajedno sa mladima slaviti naše ratne pobjede jer samo tako ćemo svi zajedno biti trajno motivirani da se nikada ne umorimo u našoj borbi za državu BiH. Zato danas mi obilježavamo 28. april – Dan kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta u kontekstu velike pobjede naše Armije na vozućkom ratištu uz neizostavno iskazivanje zahvalnosti i odavanje počasti i pijeteta našim šehidima i poginulim borcima.Savezničke snage u Drugom svjetskom ratu su imale svoje velike pobjede u borbi sa nacistima, a jedna od najpoznatijih je Bitka za Normandiju i čuveni Dan „D“. Antifašisti sa prostora Balkana su u Drugom svjetskom ratu probijali Sremski front. Vozuća je bila i naš Dan „D“ i naš Sremski front, a to je bio i Vlašić,  i Sanski Most, i obronci Ozrena. Obilježavajmo naše velike pobjede, neka one budu inspiracija i motiv za stalno jačanje našeg patriotizma. Obilazimo bijele šehidske nišane i spomen-obilježja kako nikada ne bismo zaboravili žrtvu boraca Armije R BiH za državu i slobodu. Mi se ne smijemo u tome umoriti.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u