KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Obilježen Dan kakanjskih dobrovoljaca

23.05.2019. - Održano je obilježavanje 23. maja - Dana kakanjskih dobrovoljacaU znak poštovanja prema herojstvu kakanjskih dobrovoljaca, u Kaknju se 23. maj, dan kada su 1992. godine dobrovoljci iz Kaknja otišli u Brezu, a nakon toga i u Misoču kako bi pomogli braniteljima ovog ilijaškog naselja, obilježava kao Dan kakanjskih dobrovoljaca “Breza i Misoča 92″.

Ovaj dan je obilježen obilaskom memorijalnog kompleksa u izgradnji na lokaciji Milakov Do-Misoča, a i polaganjem cvijeća uz spomen-obilježje braniocima Misoče u dvorištu misočke džamije. Zatim je na mezrjima u Brezi položeno cvijeća da bi u Kaknju u večernjim satima održano postrojavanje dobrovoljaca, simbolična predaja raporta, obraćanja ratnog komandanta Džemala Hadžića i načelnika općine Kakanj Aldina Šljive. Položeno je cvijeće na Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. i Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. Za sve prisutne pripšremljen je zajednički iftar u Ugostiteljskom objektu S&M-P.

I druge sredine koje su bile ugrožene agresijom su imale dobrovoljce, ali specifičnost kakanjskih dobrovoljaca ogleda se u činjenici da ratne linije te 1992. godine nisu bile na njihovom kućnom pragu i u njihovom rodnom kraju, ali su oni odlučili dobrovoljno krenuti u odbranu domovine na ratištima koja su bila na teritoriji drugih općina. Govoreći o dobrovoljcima načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo je rekao:

- Svaka generacija i svaka zajednica, da bi opstajala i ostvarivala prosperitet, treba dobrovoljce i u vremenu rata i u vremenu mira, jer su dobrovoljci svijetla strana kolektivne ljudske savjesti. Dobrovoljci su ljudi koji interese zajednice stavljaju iznad svojih interesa. Oni ne kalkulišu i ne pokušavaju ugraditi vlastiti interes u svoje odluke i poduhvate. Neko u volonterizmu i zalaganju za zajednicu vidi duhovnu korist, neko u tome pronalazi duševni mir, ali bez obzira na motive dobrovoljci su najbolji članovi naše zajednice i snaga koja je pokretač napretka.

Pored toga načelnik Šljivo se osvrnu i na aktuelno stanje vezano za izmišljanje optužnica i sadašnje nastraje na državni suverenitet. Rekao je:

- I danas kada je na sceni pokušaj izjednačavanja svih strana u ratu i kada se izmišljaju optužnice protiv časnih boraca Armije R BiH, kakanjski dobrovoljci su opet pred izazovom. I pobijedit će opet jer je na njihovoj strani istina i poštenje. Da su imali bilo kakav plan da ubijaju nenaoružane civile kakanjski dobrovoljci nisu morali ići na brezansko ratište, već su to mogli činiti u Kaknju. Kakanjski dobrovoljci su primjer vojničke časti i hrabrosti. Zato, s posebnim zadovoljstvom, svim kakanjskim dobrovoljcima i građanima Kaknja, grada istinskih patriota, upućujem srdačnu čestitku povodom 23. maja – Dana kakanjskih dobrovoljaca „Breza i Misoča 92“.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u