KakanjLive | Ponedjeljak, 01.06.2020. godine

Obilježen dan kakanjskih dobrovoljaca

23.05.2018. - Nizom aktivnosti danas je obilježen 23. maj – Dan kakanjskih dobrovoljaca ''Breza i Misoča''. Kruna niza aktivnosti obilježavanja ovog značajnog datuma je bilo postrojavanje kakanjskih dobrovoljaca u Gradskom spomen parku i predaja raporta ratnom komandantu Džemalu Hadžiću.

U znak poštovanja prema herojstvu kakanjskih dobrovoljaca, u Kaknju se 23. maj, dan kada su 1992. godine dobrovoljci iz Kaknja otišli na brezansko-ilijaško ratište, obilježava kao Dan kakanjskih dobrovoljaca “Breza i Misoča 92”.

 

Dan kakanjskih dobrovoljaca ''Breza i Misoča 92'' obilježen je nizom aktivnosti. Kakanjski dobrovoljci su danas posjetili Brezu i Misoču, te su položili cvijeća na šehidskim mezarjima i spomen obilježju u Brezi i Misoči, a potom je danas u 19 sati upriličeno okupljanje kakanjskih dobrovoljaca u Gradskom spomen-parku, a raport je ratnom komandantu Džemalu Hadžiću predao Fuad Škulj, nakoč čega je uslijedilo obraćanje ratnog komandanta Džemala Hadžića i općinskog načelnika Nermina Mandre.

DSC00081

-Teško mi je i opisati kako se trenutno osjećam. Žalosno je što nas je danas ovako malo ovdje u Gradskom spomen-parku. Nemojmo dozvoliti da sami sebe negiramo. Bili smo ponosni u periodu odbrane naše domovine, pa budimo ponosni i sada. Ne želim da doputimo da se dijelimo i razdvajamo. Ovo je poruka svima koji su ostali u svojim kućama i nisu danas došli ovdje a trebali su tu biti. Ovo je naš dan, dvadesetšesta godišnjica kada ste ne eluteći šta va očekuje krenuli iz svojih domova u odbranu domovine. Želim da i danas nastavimo naše druženje ponosni što smo uspjeli odbraniti našu domovinu od agresora, rekao je između ostalog u svom obraćanju ratni komandant Džemal Hadžić.

DSC00087

-Ovom prilikom sa posebnim zadovoljstvom vas želim informisati da je u nedavno štampanoj Monografiji „Kakanj u Odbrambenom i oslobodilačkom ratu 1992-1995“  na adekvatan način zabilježen vaš doprinos na brezanskom, misočkom, visočkom i drugim ratištima. Svojim patriotskim djelom vi ste pronijeli širom BiH dobar glas o sebi, svojoj porodici, svojim roditeljima i precima, ali i o našem Kaknju i na tome vam posebno zahvaljujemo. I danas u miru vi pokazujete snažnu patriotsku svijest. O tome svjedoči i vaš dolazak na ovo mjesto u čast poginulih saboraca. Dolaskom na ovo mjesto vi pokazujete da je dobrovoljac do kraja života čvrsto odan ideji za koju se borio, da nema dilema u vezi svoje borbe i da će takav snažan patriotski osjećaj kao naslijeđe ostaviti svojim potomcima. Danas su na sceni pokušaji da se izjednače sve strane u ratu. Podignute su optužnice i protiv kakanjskih dobrovoljaca u kojima se navodi da je cilj akcije na Čemerno bio ubistvo civila. Na takve konstatacije nećemo pristati. Cilj akcije je bio neutralisanje nekoliko haubica koje su svakodnevno sa položaja u Čemernu ubijale civilno stanovništvo na području Breze i okoline. Radilo se dakle o legitimnom vojnom cilju.Da su imali namjeru ubijati civile kakanjski dobrovoljci nisu morali ići na brezansko-ilijaško ratište. Mogli su to činiti u Kaknju. Ali naši borci nisu zločinci. U današnjici optuženi kakanjski dobrovoljci i naši komandanti vode pravnu bitku za dokazivanje svoje nevinosti. U toj borbi Općina Kakanj je, u granicama svojih mogućnosti, pomagala i nastavit će pomagati vjerujući u pobjedu pravde nad nepravdom. Zahvaljujem vam za današnje prisustvo na ovom mjestu i čestitam 23.maj – Dan kakanjskih dobrovoljaca „Breza i Misoča 92, rekao je općinski načelnik Nermin Mandra.

Potom je položeno i cvijeće na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945, nakon čega je i organizovan iftar u druženje za dobrovoljce i goste u jednom od kakanjskih ugostiteljskih objekata.

E.Škulj/KakanjLive

 

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u