KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Obilježen Dan borbe protiv dijabetesa

14.11.2019. - U jedanaest općina Zeničko-dobojskog kantona, Savez udruženja oboljelih od dijabetesa i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) danas (četvrtak) su obilježili 14. novembar, Svjetski dan borbe protiv ove opake bolesti

Centralni skup je održan u Kaknju. Sve je počelo u Tržnom centru REAL gdje su se medijima i prisutnima obratili domaćini i gosti, a onda je mjerenje šećera u krvi nastavljeno do 14:00 sati. U međuvremenu u Omladinskom centru je organizovana radfionica za djecu, a u malpj Sali Doma kulture održano ej predavanje „Šećerna bolest i vid“ i prikazan promotivni filma „Život ispod duge“.

Cilj ovakvih kampanja i aktivnosti je pravovremena, kontinuirana kontrola, rano otkrivanje šećerne bolesti, da bi se spriječila i preduprijedila pojava komplikacija. Naš cilj je osnivanje stanja pred-dijabetesa, to je stanje koje predhodi stanju šećerne bolesti, a koje može trajati i do deset-petnaest godina, prije nego se uspostavi potpuna dijagnoza šećerne bolesti, saopštili su iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Tokom 2020. očekuje se uspostava Registra oboljelih od dijabetesa u ZDK, a prema procjenama Internacionalne dijabetes fondacije otprilike 10 posto populacije na nekom području ima neki oblik šećerne bolesti, sa tendecijom rasta, što bi značilo da u ZDK dijabetes ima oko 30.000 osoba. Dijabetes se najbolje kontrolira prevencijom.

Mirko Lukić, predsjednik Udruženja "Slatki život" iz Kaknja, kaže da na području ove općina ima oko 2.100 registrovanih dijabetičara, od kojih je tristotinjak uključeno u rad ovog udruženja.

- I današnje mjerenje je prilika da se otkriju novi dijabetičari, osobe koje nisu ni znale da imaju šećernu bolest. Zato procijenjujemo da je broj oboljelih i pedeset posto veći od onog registrovanih. Ovo je četvrti put da smo ove godine "na ulici", među narodom, u namjeri da pomognemo mjerenjem na frekventnim mjestima, istakao je Lukić, a saopštio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u