KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

Obilježen 8. april - Dan oslobođenja Kaknja

08.04.2016. - Povodom 8. aprila-Dana oslobođenja Kaknja, danas je u Gradskom spomen-parku u Kaknju položeno cvijeće na Spomen-obilježje palim borcima NOAR-a 1941-1945. i Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Cvijeće su položili općinski načelnik Nermin Mandra, Rešad Merdić, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kakanj, predstavnici Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. općine Kakanj, predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan” općine Kakanj, predstavnici Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj, predstavnici Termoelektrane Kakanj i RMU Kakanj, predstavnici OO SDA Kakanj i OO SDP Kakanj, građani Kaknja...

Prisutnima su se obratili Behaija Neimarlija, kakanjski borac iz perioda NOB-a, i općinski načelnik Nermin Mandra, koji se osvrnuo na značaj 8. i 15. aprila – dva najznačajnija datuma iz historije Kaknja:
- Osmi i 15. april dva su najznačajnija datuma iz historije Kaknja i nema mjesta nikakvim razmišljanjima u smislu „za“ ili „protiv“ jednog ili drugog datuma.Oba datuma simboliziraju borbu za slobodu i opstanak naše domovine, a time i svih atributa njene državnosti. Zbog toga ova dva datuma obilježavamo kroz jedinstven program.Sa željom da još jače i snažnije na mlađe naraštaje prenosimo svijest o značaju ova dva datuma iz historije našeg zavičaja, svim građanima Kaknja čestitam 8. april – Dan oslobođenja i predstojeći 15.april-Dan općine Kakanj".

Podsjećamo, 15. april je Dan općine Kakanj i označava prvo pominjanje Kaknja u pisanim izvorima. Prvo pominjanje Kaknja veže se za kontekst odbrane zemlje. Naime, bosanski kralj Stjepan Dabiša godinu dana nakon što je naslijedio najmoćnijeg bosanskog kralja Tvrtka I, 1392. godine, piše povelju u Sutjesci i u njoj pominje Kakanj kao naselje koje poklanja vojvodi Hrvoju Vukčiću za zasluge u odbrani zemlje. Sa druge strane, Osmi aprila 1945. godine je datum kada je Kakanj oslobođen u Drugom svjetskom ratu. Zato su ova dva datuma najznačajnija u historiji Kaknja. Danas je obijležen jedan, a iduće sedmice biće obilježen i drugi, odnosno 15. april kao Dan općine Kakanj.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u